| 2020. április. 1. | 1 perc olvasás

Folyamatosan telepítik az erdőket a Soproni Parkerdőben

Folyamatosan telepíti újra azokat az erdőterületeket a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt., amelyeket a rendkívüli szúkárok elleni védekezés miatt kellett kivágni. A szakemberek az elültetendő fafajok kiválasztása során szem előtt tartják a klímaváltozás okozta kihívásokat, de gondoskodnak arról, hogy a soproni táj megőrizze jól ismert jellegét.

Javában zajlanak a munkálatok a Soproni Parkerdőben. A felvételeinken látható területeken például egy viszonylag fiatal lucfenyvest kellett tarra vágni a betűzőszú rendkívüli pusztítása miatt. A szakemberek azonban gondoskodnak arról, hogy minél hamarabb ismét gazdag erdő állhasson a megfontolt okokból, a többi fa megóvása érdekében kivágott fenyves területén.

- Az elmúlt őszi-téli időszakban több mint 50 hektár lucfenyvest kellett kényszerűségből levágnunk, mivel a nyári aszályok után a szúbogár egyszerűen elpusztította az érintett fákat – emelte ki Folcz Ádám, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. főmérnöke. - Minden területet újraerdősítünk, ahol ki kellett vágnunk a beteg növényeket. Ennek az erdősítésnek most vagyunk a csúcsidőszakában – fejtette ki.

A lucfenyő ugyan őshonos a térségünkön, azonban a szakemberek tapasztalatai szerint a nagy mértékű egybe telepített állományok nem bírják az utóbbi évek változatos, de főleg rendkívül meleg klímaviszonyait. Ezért a szakemberek különleges megoldáshoz folyamodnak a cél, vagyis a természet értékeinek megőrzése érdekében.

- A lucfenyvesek helyére jellemzően őshonos kemény lombos fafajokból végezzük el az elegyítést, de a tájkép megőrzéséért azért vissza-visszacsempésszük a fenyőfafajokat – tudtuk meg Folcz Ádámtól. - Erre a területre például most tölgy kerül, illetve lucfenyő, de csak elegyfajként – fűzte hozzá.

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szakemberei úgy vélik, hogy ezek az elegyes állományok a jövőbeni változásoknak jobban ellen tudnak majd állni. A társaságra nehéz feladat hárul: a jelenlegi munkájuk gyümölcsét ugyanis 50-100 év múlva aratják majd le a – így a szakembereknek nagyon körültekintően kell kiválasztaniuk a fafajokat.

Legnépszerűbb cikkek