Folytatódik a DIÓ program Sopronban

„Ugyanúgy szeretem, de nehéz tudomásul venni, hogy ő már csak nyomokban az én anyukám” – ezt egy demenciával élő idős ember gyermeke mondta arról, hogy hogyan éli meg családjuk ezt a gyökeres változást. A soproni Demencia Információs Órák elnevezésű program a második alkalommal a családon belül szerepekkel foglalkozik.

Hatalmas érdeklődés övezte az első DIÓ órát, ahol a résztvevők (családtagok és szakemberek) a demenciával kapcsolatos alapismeretekre tehettek szert. A 12 alkalmas, ingyenes előadás-sorozat október első hetében is várja az érdeklődőket és az eddig jelentkezetteket.

A második előadás időpontja és helyszíne:
2022.10.05. 17:30
Sopron, Ferenczy János utca 7.
Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium – MM110-es terem

A második előadás címe: Családi szerepek, átalakuló kapcsolatrendszerek

A demencia diagnosztizálása után a családtagok sokszor elveszettnek érzik magukat, a helyzetüket pedig kilátástalannak látják. Sok demenciában szenvedő hallucinál vagy elkóborol. A betegséggel élők családtagjait is borzasztóan megviseli ez az állapot. Egy korábbi, a demenciáról szóló tájékoztató füzetben a következőképpen fogalmazták meg az érzéseiket a családtagok:

„Mindent abba kellett hagynom, és nem is láttam, hogy mikor fogok tudni visszatérni.”

„Teljesen kirekesztett minket a társadalom, ez rosszabb volt, mint a fizikai megterhelés.”

„Már kérdezgettem az orvosom, hogy mennyi az esély, hogy én is örökölhetem az anyu betegségét.”

A következő előadás a hasonló félelmekre, illetve bizonytalanságokra igyekszik megoldást nyújtani. Túl azon, hogy az információs óra visszatekint a betegséggel kapcsolatos alapismeretekre, a második alkalom az érintettek közvetlen környezetének, családtagjainak feladatait és egyben kihívásit helyezi a középpontba. A családi szerepek változása mellett szó lesz többek között a gondozáshoz kapcsolódó pozitív attitűdökről. Ötleteket kaphatnak az érdeklődők, hogy kihez fordulhatnak segítségért, vagyis milyen külső erőforrásokat mozgósíthatnak a családok, és miként tudják bevonni a gondozásba a család fiatalabb generációit.

Legnépszerűbb cikkek