| 3 perc olvasás

Folytatódik a Fertő tavi fejlesztés

Hamarosan folytatódhat a Fertő tavi beruházás, amelynek fejlesztési elemei ütemezetten valósulnak majd meg. Dr. Farkas Ciprián polgármester, Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára és Nyul Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár közös sajtótájékoztatót tartott a Fertő tó partján szerdán, amelyen elhangzott, hogy a legmagasabb készültségi szinten lévő kikötőt és környékét lehet majd leghamarabb látogatni. A következő ütemben pedig elkészül a strand, a sétahajó- és a horgászcsónak-kikötő, valamint az ökopark és az ökocentrum is.

Dr. Farkas Ciprián hangsúlyozta: „a nyár folyamán Lázár János miniszter jelenlétében vállaltuk, hogy egy ideiglenes infrastruktúra kiépítésével jövő tavaszra átadjuk az északi kikötőt, hogy a soproniak mielőbb birtokba vehessék a megújuló Fertő-partot. Ezen dolgozunk, a vállalást pedig be is tartjuk. Emellett vállaltuk azt is, hogy egy új közbeszerzési eljárás keretében megvalósul a fejlesztés I. üteme is. A vállalásnak megfelelően a minisztérium kiírta az új közbeszerzési eljárást, így jövőre megkezdődhet a strand, a hajóállomás, az ökocentrum és az ökopark kivitelezése is. Ezért köszönet jár a magyar kormánynak, hiszen továbbra is fontosak számára a soproni és környékbeli fejlesztések.  Jól tudjuk, hogy az elmúlt 4 évben milyen összehangolt politikai támadások célpontja volt ez a fejlesztés. Nem fogjuk hagyni sem a baloldali politikusoknak, sem a Soros által pénzelt NGO-knak, hogy ellehetetlenítsék ezt a régóta várt fejlesztést. A célunk az, hogy a magyar emberek is végre ugyanolyan minőségben élvezhessék a Fertő tó adottságait, ahogyan azt az osztrákok már évtizedek óta megtehetik. Azért dolgozunk, hogy ez minél előbb megvalósuljon.”

fotó:Griechisch Tamás

 

A fejlesztési terület már a ’60-as évektől kezdve vízitelepként működött, és saját infrastruktúrával rendelkezett. A Fertő tavi fejlesztés kizárólagos állami területen, 100 százalékban hazai költségvetési forrásból jön létre, a hatályos jogszabályoknak megfelelően. A projekt területe része a Fertő-Hanság Nemzeti Park területének, illetve a Fertő kultúrtáj világörökségi területnek, mely tényeknek figyelembevételével folytak le a projektet engedélyező, jogerős környezetvédelmi és örökségvédelmi engedélyek és vizsgálatok. A hely része továbbá a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai térségnek is.
fotó:Griechisch Tamás

Ágh Péter államtitkár részletezte: A magyar kormány évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy a tó magyar oldalát is az osztrák partok szintjére kell emelni, minőségi turisztikai szolgáltatásokat kell nyújtani, mert a magyar emberek ugyanúgy megérdemlik ezt, mint a határ túloldalán élők. A beruházás folytatásával az a célunk, hogy minden olyan funkció, amely korábban is jelent volt ezen a területen, az a jövőben korszerűbb, modernebb minőségben szolgálhassa az itt élők kikapcsolódását. Ennek fényében megújul a strand a szükséges kiszolgáló létesítményekkel együtt, és olyan színvonalú lesz, amilyenre az itt élők várnak. A projektterület a Fertő tó magyarországi részének egyetlen, nyílt vízfelülettel érintkező szárazulata. Az egyetlen, vagyis nincs másik olyan partszakasz, ahol vízitelep működhet. Azért nincs, mert a tó magyar része – az egyetlen vízitelep kivételével - védett és fokozottan védett élőhely, több mint 6 ezer hektár összefüggő nádas veszi körül a magyar oldalt.

fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás
A 2022-ben további 155 állami beruházás mellett felfüggesztett Fertő tavi turizmusfejlesztési projekt koncepciójának átdolgozása, aktuális ökológiai, társadalmi és gazdasági körülmények szerinti optimalizálása az Építési és Közlekedési Minisztérium feladata.
A fejlesztés alapvető célja továbbra is az, hogy a terület egységes, fenntartható szemléletű és koncepciójú, ütemezett fejlesztésével, a meglévő hazai és külföldi turisztikai igényeket is magas színvonalon kiszolgálni tudó Fertő tavi turisztikai központ jöjjön létre.
 
A Fertő beruházás új koncepciójának elemei:
 
•             hajókikötő, a kapcsolódó fogadóépület
•             strand
•             vitorlásklub, vitorláskikötő, csónakkikötő
•             fogadótér, fogadóterület
•             ökopark

 

Nyul Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár kiemelte: nekünk az a legfontosabb, hogy olyan beruházást valósítsunk meg, amely a lehető legtöbbet adja helyben, és lehetővé teszi a térség hosszútávú fejlődését, valamint azt, hogy a helyi polgárok maximálisan élvezhessék ennek a csodálatos természeti környezetnek az előnyeit.

fotó: Griechisch Tamás

A szaktárca tervei szerint a jövő év első félévében indulhatnak meg a tervezési, majd a kivitelezési munkálatok, amelyre 30 hónap áll majd rendelkezésre. Az új északi kikötőt viszont ennél korábban használatba vehetik a soproniak.  

fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek