| 2022. március. 21. | 2 perc olvasás

Folytatódik a Vargabetűk pódiumműsor

Nagy Gábor színművész lesz a vendége a Vargabetűk pódiumműsornak március 30-án (szerdán) este hét órakor a soproni teátrum színházklubjában. Az önálló társulat megalakulásának 30 éves jubileuma tiszteletére létrejött közönségtalálkozók házigazdája Varga Róbert újságíró. A rendezvényre regisztrációs jegy itt igényelhető: [email protected].

Nagy Gábor színművész 1997 óta játszik a Soproni Petőfi Színházban. Mind az öt igazgató (Mikó István, Valló Péter, Szilágyi Tibor, Darvasi Ilona, Pataki András) korszaka alatt láthatták a nézők a leghűségesebb város teátrumában. Számtalan emlékezetes szerepet formált meg színpadokon, filmekben. Már főiskolásként Fabrícius Antalt alakította Zsurzs Éva rendezésében az 1971-ben készült A fekete város című tévéfilmsorozatban, majd egy év múlva Huszka Jenő: Bob herceg című operettjének tévéfilmváltozatában a címszereplőt játszotta. Olyan nagy sikerű filmekben láthatták a nézők többek között, mint az Ötödik pecsét, a Fekete gyémántok, a Szabad lélegzet, vagy épp A három szabó legények, amit Sopronban is forgattak 1982-ben.

A rendezvénysorozat azért jött létre, mert hármas jubileumot ünnepel Sopron kulturális élete 2022-ben. Idén 230 éves a városban a magyar nyelvű színjátszás, 30 esztendővel ezelőtt mutatkozott be a településen az első önálló társulat, és 10 éves a Sopron Balett. Ennek tiszteletére indult el a Vargabetűk - 30 év Sopron sztárjai között című pódiumműsor havonta egy alkalommal. A közönségtalálkozók célja az 1992 és 2022 közötti színházi korszakok emblematikus, népszerű színészeivel, alkotóival való találkozás.

A Vargabetűk következő vendége április 20-án (szerdán) este hét órakor Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművésznő, aki 2007 és 2011 között játszott a Soproni Petőfi Színházban nagy szerepeket.

fotó: Soproni Petőfi Színház 

Versmondólány az egykori Zsebtévéből, a Süsü, a sárkányban a bús királylány hangja, a Beszterce ostroma kultikus sorozatban Apolka, az István, a király legendás királydombi ősbemutatójában Koppány egyik felesége, a hazai színháztörténet legnagyobb sorozatát elérő ikonikus musicaljében, a Macskákban Midlevery - tizenkét év alatt 800 alkalommal játszotta -, és lehetne sorolni még sok emlékezetes alakítását, önálló estjeit, rádió- és tévés szerepléseit. A lelkében mindig is ott éltek nagy találkozásai, példaképei Dayka Margiton, Psota Irénen át egészen Tolnay Kláriig. Szerepeket írtak rá, a hangjára, a tánctudására. A Doctor Herz, a József és a színes, szélesvásznú álomkabát, mind ilyen volt. Az életét a Mária evangéliuma című darab is meghatározta, amit négy rendezésben játszhatott. Ő vall majd soproni emlékeiről, gazdag pályafutásáról.

Borítókép; Soproni Petőfi Színház  

Legnépszerűbb cikkek