| 2020. április. 6. | 1 perc olvasás

Folytatódik a védőmaszkok gyártása a Soproni Szakképzési Centrumban

Az elmúlt héten számoltunk be arról, hogy a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájának szakoktatói és a női szabó képzést folytató tanulói 800 darab textil szájmaszkot varrtak, mellyel elsősorban a helyi szükségletek kielégítését segítik, így a helyi egészségügyi és szociális intézmények, az önkéntes munkát folytatók részére készülnek. A szájmaszkok az önkormányzat segítségével jutnak el az intézményekbe. Az intézmény már arcvédő plexi-ket is gyárt, amiket a kórház dolgozóinak adtak át.

Pár nap alatt újabb 200 darab szájmaszkot varrtak a szakoktatók és a tanulók, sőt a munkába bekapcsolódtak volt tanulók és önkéntesek is. A védőmaszkok készítése tehát töretlenül folytatódik tovább, az újonnan beszerzett alapanyagokból.

A Soproni Szakképzési Centrum ma már nem csupán textil szájmaszkokat varr, hanem a 21. századi szakképzés nyújtotta technikai lehetőségeket felhasználva, Digitális Közösségi Alkotóműhelyében (DKA), Taschner Róbert gyakorlati oktatásvezető és munkatársai segítségével, 3D-s nyomtatóval készít speciális arcvédő plexit az egészségügyi dolgozók részére. A mai napon 50 darab arcvédő plexi került átadásra a Soproni Erzsébet Oktató Kórház intenzív-ellátásban résztvevő dolgozói részére. További 50 darab arcvédő elkészítését is hamarosan megkezdik a szakemberek.

Arcvédő plexi 3D-s nyomtatása
Arcvédő plexi 3D-s nyomtatása

A soproni DKA az elmúlt év szeptemberében került átadásra egy 25 millió forintos pályázati beruházás eredményeként. Az alkotóműhelyben a jövő eszközei – 3D nyomtatás, lézervágás, mikorelektronika, robotika – mellett a hagyományos szakmákkal – faipar, könnyűipar – is megismerkedhetnek a tanulók. A DKA a szakképzés digitális oktatásában, valamint a pályaválasztásban is fontos szerepet játszik. Megnyitása óta közel 400 általános iskolai tanuló vett részt élményközpontú szakmai csoportos foglalkozáson.

szállításra kész arcvédő plexi
szállításra kész arcvédő plexi

Legnépszerűbb cikkek