| 2019. november. 14. | 2 perc olvasás

Fontos a fiatalokba plántálni Sopron szeretetét!

Felébreszteni a fiatalokban a város iránti szeretetet - ez volt a célja az idén 150 éves jubileumát ünneplő Soproni Városszépítő Egyesület és a Soproni Múzeum együttműködésének. A számos programmal tarkított sorozat összefoglalóját csütörtökön tartották a Macskakő Gyermekmúzeumban.

A zárórendezvényen a szakértők összefoglalták, hogy miképpen lehet az ifjú generáció tagjaiból Sopron történelmét megbecsülő lokálpatriótákat nevelni - a projektben együttműködő szakemberek szerint ugyanis ez egyre égetőbb feladat.

Dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke
Dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke
fotó: Griechisch Tamás

- Aggódunk azért, hogy vajon ki követ majd minket a tevékenységünkben - világított rá Dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke. - Jó lenne, ha a szellemiségünket már időben át tudnánk adni a fiatalok részére, ezért elég kicsi korcsoportokkal is foglalkoztunk. Az első ilyen kezdeményezésünk még a 6-8 évvel ezelőtti Barangoló című sétálóprogram volt, ahol várostörténeti helyszíneket jártunk be. Ezeken az attrakciókon családok vettek részt kisgyermekekkel. Később aztán jöttek az általános iskolások is, legutóbb pedig, a kiállításunkon csoportokban jeletek meg a középiskolások - fejtette ki.

Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója a rendezvényen kiemelte: örömmel működnek együtt a városszépítőkkel, ugyanis az intézmény és az egyesület története és küldetése sok tekintetben összefonódik. - Nagyon sok egyesülettel és civil szervezettel van kapcsolata a múzeumnak, de közülük kiemelkedik a Soproni Városszépítő Egyesület - tette hozzá Dr. Tóth Imre. - Például, közel azonos időben alakult meg a két szervezet és sokáig a múzeum is egyleti formában működött. A céljaik is hasonlóak voltak, hiszen azok is hasonló körből kerültek ki, akik a két egyesületet alkották, működtették. Ugyan amikor a Soproni Múzeum intézménnyé vált, két irányt vettek a szervezetek, de a céljaink nagyon hasonlóak mindmáig. Ezért vagyunk büszkék erre az együttműködésre - indokolta.

Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója
Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója
fotó: Griechisch Tamás
Csiszár Szabolcs, Sopron alpolgármestere
Csiszár Szabolcs, Sopron alpolgármestere
fotó: Griechisch Tamás

A szakmai napon Csiszár Szabolcs képviselte a Sopron Önkormányzatát. Az alpolgármester beszédében kiemelte: szükség van az olyan intézményekre és egyesületekre, amelyek őrzik és népszerűsítik Sopron egyedülálló értékeit. - Másfél évszázaddal ezelőtt Sopronban alakult meg az ország első városszépítő egyesülete. Szolgálatuk, vagyis a város szépítése, a település szeretetének ápolása, a városfejlesztő erők összefogása azóta is példaértékű - emelte ki Csiszár Szabolcs. - A Soproni Múzeum a kezdetektől fogva szoros kapcsolatot ápol a több mint 400 tagot számláló egyesülettel. Együttműködésük egyik fénypontjának eredményét láthatjuk a zárórendezvényen, ugyanis a közös projekt keretében rengeteg nívós programot hívott életre az intézmény és a múzeum - hívta fel erre a figyelmet.

A rendezvényen részt vett Abdai Zsolt önkormányzati képviselő is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek