| 2020. január. 8. | 2 perc olvasás

Fontos az utasbiztosítás, ha síelni indulunk

Érdemes baleset- és poggyászbiztosítást kötni, mielőtt külföldre indulunk síelni! Erre hívják fel a figyelmet a szakemberek idén is. Annak érdekében, hogy elkerüljük a baleseteket tudatosan kell siklani, fontos, hogy próbáljuk betartani a sí KRESZ szabályait.

A hideg idő beköszöntével elkezdődik a téli sportok szezonja is, legyen szó akár síelésről, snowboardozásról vagy szánkózásról. Már a határhoz közel is találunk megfelelő helyet arra, hogy hódoljunk a havas élvezeteknek. Fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy a sérülések lehetősége jelentősen megnövekszik sportolás közben a hófödte, jeges hegyoldalakon.

Illusztráció
Illusztráció
Internet

„ Sajnos sok emberben él az a tévhit, hogy akinek van egészségbiztosítási kártyája, az teljes mértékben lefedi az esetleges baleseti és ellátási költségeket, ez azonban nem így van. Csupán a szükséges életmentő beavatkozásokra és elhalaszthatatlan kezelésekre érvényes külföldön, míg az utasbiztosítás esetében teljes kártérítési igénnyel tud fellépni a károsult. Nem is beszélve az esetleges hegyi mentésekről, vagy helikopteres mentésekről, melyek összege milliós költségekre rúg.” – hívja fel a figyelmet Magyar Ferenc a Genereali biztosító Zrt. soproni kirendeltségének vezetője.

Illusztráció
Illusztráció
Internet

„ Az a tapasztalat, hogy az elmúlt években folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik előrelátóak és az utazás előtt baleseti és poggyászbiztosítást kötnek, gondolva az esetleges káreseményekre is. A nyugati átlagot ugyan még nem éri el Magyarország a biztosítási számok tekintetében, de folyamatosan növekszik ez a tendencia.”- mondta el a szakember a korábbi évek tapasztalata alapján.

Álljunk úgy a sípályán történő közlekedéshez, mintha közúti forgalomban vennénk részt, hiszen itt is megvannak az alapvető szabályok, melyek elsősorban a balesetek elkerülésében játszanak jelentős szerepet.

Illusztráció
Illusztráció
Internet

„ Már egészen fiatal kortól próbáljuk megtanítani a síelőknek, hogy tartsák be a sípályák sajátos KRESZ szabályait, hiszen hamar megvan a baj, ha nem figyel oda az ember” – avat be minket Jandl Norbert a Scoop Síakadémia vezetője. „ A leggyakoribb sérülések főleg a lábon és a kézen fordulnak elő, különösképpen az ízületekre, mint a térd, a csukló és meglepő módon a síbakancs ellenére a boka. Igyekezzünk betartani az alapvető szabályokat, ne menjünk olyan pályára síelni, ami a komfortzónánkon kívül esik, akkor azért elkerülhetjük a komolyabb sérüléseket. A síelés azért nem olyan veszélyes sport, mint amilyen rossz hírnévre tett szert ezzel kapcsolatban.” – tudhatjuk meg a síoktatótól. 

Ám ha mégis megtörténik a baj, először mindenképpen biztosítsuk a pálya lezárását a baleset fölötti részen, nehogy újabbat generáljunk azzal, hogy torlódást okozunk a pályán, majd minél hamarabb értesítsük a hegyimentőket a pályán lévő technikai személyzet segítségével.

Legnépszerűbb cikkek