| 2023. január. 23. | 2 perc olvasás

Fontos elismerések a vízügyben

Átadták az Innovációs Díjat és az Észak-dunántúli Vízügyért Díjat. Az immár 4. alkalommal az igazgatóság által saját munkatársainak odaítélt díj olyan jelentős innovációs megoldásért jár, mely az igazgatóság valamely munkafolyamatának fejlesztésére irányul, nagyfokú hatékonyság elérésével.

Az első helyezést Albrecht Gergely területi felügyelő (Szigetközi Szakaszmérnökség) vehette át „Nehezen megközelíthető területek gyomfertőzöttségének visszaszorítása saját tulajdonban lévő permetezőgéppel” című javaslatáért.

Az igényeknek megfelelően, egyénileg elkészített permetezőgéppel az igazgatóság számára a működési területén megoldhatóvá válik a kövezett rézsűk, kőszórások, az invazív kétszikű gyomfajokkal fertőzött védősávok és előterek, valamint a csatornák medreiben, vízfelszínre felnövő vízi növényzet hatékony vegyszeres kezelése. Előnye, hogy az eddig nehezen megközelíthető területeken is megtörténhet a kezelés, méghozzá külső vállalkozó bevonása nélkül, költséghatékonyan.

Albrecht Gergely

A második helyezést Horváthné Hangya Katalin kirendeltségirányító (Fertő tavi Hidrometeorológiai Állomás) és Keserü Balázs vízminőség-védelmi referens (Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály) közös javaslata kapta a Fertő tavi Hidrometeorológiai Állomás vízanalitikai laborjának fejlesztésére.

Az akkreditálást nem igényló minőségirányítási rendszer bevezetésével nagyban növelhető a labor által szolgáltatott vízanalitikai eredmények pontossága, megbízhatósága. Jelentősen lecsökkenthető lesz a véletlen hibák lehetősége, továbbá lehetővé teszi az esetleges hibák korai felismerhetőségét, visszakereshetőségét, az azoknak megfelelő válaszadást, korrigálást, illetve a bennük rejlő kockázatok lehetőségének minimalizálását. Az új analitikai módszerek (gyorstesztek, fotometrián alapulók) bevezetésével növekszik a laborkapacitás a vizsgálható minták számában, továbbá csökken a vegyszerigény, ezáltal a veszélyes hulladék ártalmatlanítási költsége is.

Keserű Balázs és Horváthné Hangya Katalin

A pályázaton harmadik helyezést ért el Szabó Ervin területi felügyelő (Nick, Rábai Szakaszmérnökség) „Fűtésszabályozás energiamegtakarító átalakítása” tárgyú pályázatával, melynek segítségével a Nicken lévő „A” épület gázfelhasználása csökken azáltal, hogy a védelmi központ és a szolgálati lakás fűtését külön vezérléssel oldják meg a vezérlőkészülékek cseréjével. A két épületrészben elhelyezett helyiségtermosztáttal az épületrész alaphőmérséklete beállítható lesz 0,5 C°-os pontossággal. Emellett növekszik a kazánok és a szivattyúk élettartama a kevesebb üzemóra miatt.

Szabó Ervin

Az Észak-dunántúli Vízügyért Díjat immár 8. alkalommal adományozták oda a vízügyi szolgálatban folytatott kiemelkedő egyéni tevékenységért és teljesítményért, dolgozói javaslatok alapján. Az oklevelet és bronzérmet az alábbi két kolléga vehette át:

Cseh Kálmán szerelőipari szakmunkás (Szigetközi Szakaszmérnökség) kiemelkedő munkavégzéséért, melyet a dunakiliti-duzzasztó és létesítményeinek működtetése, valamint felújítása kapcsán végzett fenntartási, üzemeltetési, valamint ellenőrzési és szakfelügyeleti feladatok tekintetében tanúsított. Továbbá évtizedeken át tartó nagy szakértelemmel és odafigyeléssel, pontos és fegyelmezett hozzáállással végezett tevékenységéért.

Cseh Kálmán

Ifj. Szombathelyi László kirendeltségirányító (Szigetközi Szakaszmérnökség, Mosoni-Duna torkolati mű kezelőépület) a Mosoni-Duna torkolati mű üzembehelyezésével kapcsolatban tanúsított magas szintű és innovatív tevékenységéért, illetve a vízügyi szolgálatban végzett hivatástudatot tükröző, precíz és elkötelezett munkavégzéséért kapta meg a díjat.

ifj. Szombathelyi László

Borítókép forrása: pixabay.com

Címkék: víz

Legnépszerűbb cikkek