| 2023. február. 1. | 2 perc olvasás

Fontos gazdasági tanácskozást tartottak a vezetők

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara kibővített elnökségével tárgyalt dr. Farkas Ciprián polgármester és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint Tóth Éva, az SMJV Gazdasági Bizottság elnöke. A megbeszélés tárgya a rendkívüli energiaválság okozta gazdasági nehézségek és azok megoldása volt.

A városvezetés és a kamara mindig is jó kapcsolatot ápolt, szoros együttműködésben végzik munkájukat. A mostani nehéz gazdasági helyzet azonban újra tárgyalóasztalhoz ültette a vezetőséget, ahol a lehetséges megoldásokról beszéltek.

Fotó: Griechisch Tamás

 

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője elmondta:

"A gazdasági kamarák érdekegyeztető fóruma elindult január 1-jén, ezzel a kormányzat és a kamarák között még szorosabb szakmai együttműködés jött létre.

Egy új hitelprogram is indul Magyarországon több mint 200 milliárd forint értékben, mely kedvező kamatozású hitelt tud majd vinni a gazdaságba. Ezek az intézkedések a gazdaság élénkítését és a gazdasági helyzet stabilitását teszik lehetővé.

Hazánkban a munkanélküliség alacsony, Sopron és térségében szinte nulla. Azonban nagyon fontos, hogy meg tudjuk őrizni a gazdaság rugalmasságát."

Fotó: Griechisch Tamás

 

Dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte:

"A világ, amelyben élünk, nem szokványos kihívásokat tartogat. Egy ilyen nehéz helyzetben a megoldásoknak is a szokványostól eltérőeknek kell lenniük. Itt, Sopronban az önkormányzat részéről átnéztük a lehetőségeket a tavalyi évben, és nem titok, hogy most történik a költségvetési tervezés folyamata az idei évre vonatkozóan. Nekünk is új megoldási módozatok után kell néznünk az energiaválság leküzdésére. Ki kell mozdulnunk a komfortzónánkból ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni a város működőképességét. Elsődleges célunk, hogy az orosz-ukrán konfliktus és az ezzel kapcsolatos világgazdasági válság hatásait ne a soproni polgárokkal fizettessük meg. Ezért nem emeltünk adót, és nem veszünk fel hitelt. Takarékoskodunk, és olyan megoldási módozatokat eszközölünk a város életében, melyek a szokványostól eltérőek, és úgy hiszem, hogy a megoldás felé viszik a várost."

Mi, soproniak, amikor összekapaszkodtunk, mindig nagy dolgokra voltunk képesek, és ez most is így lesz.
Fotó: Griechisch Tamás

Horváth Vilmos, SMJV Kereskedelmi és Iparkamarájának az elnöke hangsúlyozta:

"Hosszú évtizedek óta rendszeres párbeszéd van a városvezetés és a kamara között. A mostanit talán az indokolja a szokásos havi egyeztetések mellett, hogy egészen felgyorsult válságkorszakot élünk napjainkban, ami nyilvánvalóan a soproniak közérzetén is látszik. Keresni kell azokat a megoldásokat, amelyek a jövőbeli területfejlesztésben, egyben gazdasági fejlesztésben segítenek. Tekintettel arra, hogy a kamarának is megvannak a maga csatornái a városvezetés mellett különböző fejlesztési irányokban, ezeket szeretnénk egyeztetni a képviselő úrral és polgármester úrral. Annál is inkább, mert a mi lehetőségeink egészen mások, mint az ország más területein. Itt, a Nyugat-Dunántúlon, a határszélen olyan kihívásokkal találkozunk, olyan összehasonlítási alapunk van az 5 kilométerrel arrébb lévő Burgenlanddal, amivel egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kamarának nincs dolga. Nekünk a saját helyzetünkben kell megtalálnunk a kiutat, és olyan fejlesztéseket szorgalmazni a város gazdaságában, amely biztosítja Sopronnak a jólétet."

Az eseményen részt vett Tóth Éva a SMJV Gazdasági Bizottság elnöke, és a kamara kibővített elnöksége. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: gazdaság

Legnépszerűbb cikkek