| 2021. január. 28. | 2 perc olvasás

Fontos hatása van a gazdaságvédelmi intézkedéseknek

Az előrelátó kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az idei nyár már meghozhatja a kívánt fellendülést a belföldi turizmusban Sopronban és környékén is, és nagy esély van arra, hogy az osztrák vendégektől sem esnek el a vendéglátóhelyek. A gazdaságvédelem és gazdaságfejlesztés aktuális és fontos témáiról kérdeztük Szakáli István Lorándot, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdászát.

Egy olyan világjárványt élünk át, ami eddig nem tapasztalt kihívások elé állítja a világot, a politikusokat, valamint a gazdaságot is, így a kis- és középvállalkozásokat is. Indokolttá vált, hogy válság gazdasági következményeit is kezeljék a kormányok. A magyar kormány több ütemben vezetett be gazdaságvédelmi intézkedéseket, amelyek fókuszában a munkahelyek védelme, illetve a vállalkozások működésképességének a megőrzése áll, annak érdekében hogy minél hamarabb újra lehessen indulni a válság után.

„Talán felsorolni is nehéz lenne a kkv-k felé irányuló támogatásokat...

….például a fizetési moratórium bevezetése, a munkajövedelmeket terhelő járulékok elengedése a KATA-sok számára a fizetés alóli négy hónapon keresztüli mentessége nagyon fontos intézkedés, csak úgy mint a munkahelymegtartó bértámogatást. A turizmus-vendéglátás szektorban munkabér utáni járulékelengedés van érvényben, a bér felét a vállalkozók megkaphatják, ha nem bocsájtják el az alkalmazottat” – emelte ki Szakáli István Loránd, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdásza.

Eredményes a válságkezelés

„Mindenképpen biztató adat, hogy tavaly év végén, mintegy négyezer fővel többen dolgoztak, mint az előző év azonos időszakában. Ez azért lehetséges, mert a munkavállalók egy része olyan ágazatokba tudott átvándorolni, melyeket kevésbé érintett a válság, fontos állami támogatások által átképzések váltak elérhetővé számukra” -részletezte a szakértő.

A teljes beszélgetést az alábbi videón tekintheti meg:

Sopronban és környékén kiemelt szerepe van a turizmusnak. Mire számíthat ez a szektor?

A válság a turisztikai-vendéglátó szektort érintette a legsúlyosabban az egész világon, de a jövőt tekintve a belföldi turizmusban egy gyors visszaállás várható, amint lesz elegendő vakcina és elegendő beoltott ember. Az idei nyár ismét egy rendkívül jó időszaknak ígérkezik. Sopron és környéke a vonzáskörzetben élő külföldi turistáktól sem fog elesni az elemző szerint, hiszen nagy valószínűséggel, ugyanúgy fognak viselkedni, mint a hazaiak. Nagyon fontos a Kisfaludy kormányzati program, ami ezt az újbóli fellendülést készítette elő a fejlesztésekkel, valamint a szolgáltatások színvonalának emelésével.

Az, hogy a családok mellett a 25 év alatti korosztály is célzott támogatásban részesül, a munkaadók számára vonzóbbá teheti a fiatalok foglalkoztatását, illetve megkönnyíti a bekerülésüket a munka világába. A rendkívül jelentős lakástámogatások pedig nemcsak a családok életét könnyítik meg, de plusz egy százalékos GDP növekedést irányoznak előre 2021-re, és több mint 10 ezer új munkahely teremtését is támogatják.

Legnépszerűbb cikkek