Fontos a házi kedvenceink ivartalanítása

Az ivartalanítás fontosságára figyelmeztetnek állatorvosok és állatvédők. A beavatkozással nemcsak a felesleges szaporulatot lehet megfékezni, hanem házi kedvenceinket is megóvhatjuk különböző betegségektől. Az ivartalanítás ma már rutinműtétnek számít, a lábadozás átlagosan egy hetet vesz igénybe.

Magyarországon a legnagyobb állatvédelmi problémát a kóbor állatok mennyisége okozza, a nem kívánatos almok eredményeként a kidobott, gazdátlan állatok száma oly mértékben megnőtt, hogy azzal az állatvédő egyesületek és menhelyek már képtelenek lépést tartani – mondta Tölli-Molnár Beáta, a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület elnöke.

Hozzátette, hogy idehaza mintegy háromszázezer kóborkutya bolyong az utcákon, őket egytől egyig e nagy mennyiségből kifolyólag gazdásítani sem lehet. Fontos ugyanakkor a gazdás egyedek ivartalanítása is. Tölli-Molnár Beáta szerint majdhogynem aranyszabály már, hogy akinek nem törzskönyves a kutyája, ott nem kell kölyök. Ezen felül nem kell megvárni azt sem, hogy egyszer szüljön az eb, hiszen ez tévhit – fogalmazott.


Fotó: Fodor Regina

Az egyesületi vezető kitért arra is, hogy a kormány a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalon keresztül ivartalanítási programot hirdetett, amelynek részeként az ötezer lélekszám alatti települések önkormányzatai pályázhatnak ivartalanításra.


Fotó: Fodor Regina

Az ivartalanítás fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok is, a mára már rutinműtétnek számító beavatkozással nem csak a felesleges szaporulatot fékezhetjük meg, de megóvhatjuk házi kedvenceink egészségét is – mondta dr. Mentes Árpád állatorvos, az Állatorvosi Centrum résztulajdonosa.


Fotó: Fodor Regina

Kifejtette, hogy a szukáknál megelőzhető így egyebek mellett a gennyes méhgyulladás vagy a cukorbetegség, a kan kutyáknál pedig a húgykő és a különféle prosztataproblémák. Mindezek mellett sok esetben viselkedészavarnál is kiemelten fontos az ivartalanítás.


Fotó: Fodor Regina

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek