| 2019. október. 10. | 1 perc olvasás

Fontos jel, hogy beköszöntött az első fagy

Túl vagyunk az első fagyos reggeleken – volt, ahol -3,5 Celsius-fokot is mértek a napokban. Ez a hideg sok kerti növény számára már megterhelő lehet, ezért érdemes azokat nemsokára telelőhelyre vinni. Ha ezt nem tesszük meg időben, a virág akár teljesen tönkremehet.

- A mi éghajlatunkra jellemző telek rengeteg olyan dézsás és balkonnövénynek nem ideálisak, amelyek népszerűek hazánkban – emelte ki Horváth Gábor, a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti és Környezetvédelmi Iskola tangazdaság vezetője. - Ezért ezeknek téli szálláshelyet kell biztosítani. Ilyen közkedvelt növényünk például a leander, nagyon sokan kérdezik tőlem, hogy ezeken mikor kell bevinni. Ez akkor aktuális, ha tartósnak ígérkeznek a fagyok, és a hőmérséklet -5 Celsius-fok alá esik – fűzte hozzá.

A szakember kiemelte: a cél az, hogy a növények minél kevesebb ideig legyenek a teleltetőhelyen, ugyanis rengeteg kártevő van, amely felszaporodhat rajtuk ott, ha nem megfelelőek a tárolási körülmények – ilyen nem kívánt „vendég” a pajzstetű és a takácsatka. Az ideális telelőhely kiválasztását nem érdemes túlgondolni – azonban, ha szeretnénk, hogy a növényünk teljes pompájában kezdje meg a következő évet, bizonyos szempontokat nem szabad figyelmen kívül hagyni.

- A megfelelő teleltetési hely száraz és semmiképpen sem túlfűtött – hangsúlyozta Horváth Gábor. - A leandereknek például 5-10 Celsius-fok az ideális. Az is pozitívum, ha a teleltetési hely világos. Persze akkor sem ártunk neki, ha egy sötét pincébe visszük le, ugyanis a növény ilyenkor egyfajta nyugalmi állapotban van. Így például öntözni is kevesebbszer kell, körülbelül 2-3 hetente, elég ha a földje épp hogy nedves – tudtuk meg tőle.

A citrusfélék is fokozottan érzékenyek a fagyra – ha nem visszük be ezeket telelőhelyre, akkor a károsodás miatt nagyon vissza kell vágni a növényeket tavasszal, de akár teljesen tönkre is mehetnek. Bizonyos növények kicsit jobban tűrik a hideget: a muskátlinak mínusz 1-3 Celsius-fok sem kottyan meg, de hamarosan azt is be kell vinni védett helyre.

Legnépszerűbb cikkek