Fontos művet írt a lengyel-magyar kapcsolatokról a soproni kötődésű szerző

Megjelent Pomezanski György, Nowinai Saga - a Pomezański legendárium című művének első kötete. A történelmi tartalmú, meseszerű mű felhívja a figyelmet a lengyel-magyar kapcsolatok mélyben gyökeredző és sokrétű mivoltára. Emellett a szerző a felmenőink tiszteletének fontosságát is kiemeli az olvasó számára, aki ingyenesen el tudja érni a művet az interneten.

A mintegy három héttel ezelőtt, digitális formában debütáló mű az író, Pomezanski György családjának képzeletbeli történetét jeleníti meg. - A családom valóban igazolhatóan lengyel származású, nagyon régi papírjaink vannak arról, hogy mikor s hol éltek a felmenőim – világított rá a szerző. - És a bennem lévő kettős identitás okán arra szántam magam, hogy megírom a családomnak az eredettörténetét, pontosabban annak a meséjét, a legendáriumát. Ugyanis van egy nagyon érdekes meghatározása a Novalis nevű klasszikusnak, ami azt mondja, hogy: „igaz történelem csak az lehet, amely meseként is értelmezhető – fejtette ki a Soproni Petőfi Színház kreatív tanácsadója, a Páholy című színházi magazin házigazdája.

A regényciklus történelmi lecke is – az első kötete a 9-10. században játszódik, vagyis a lengyel és a magyar kora középkori történelem bontakozik ki benne. Ez alappillére a műnek, amelynek azt a feladatot adta a szerző, hogy élénken bemutassa: ennek a két népnek a kapcsolata régre nyúlik vissza és nagyon sokrétű. - A lengyel és a magyar olyan, mint két külön fatörzs, amelyeknek a gyökerei akármerre is futnak szét, a felszín alatt mindig összetalálkoznak és egymást éltetik, segítik – emelte ki Pomezanski György. - Még a genetika is arról beszél, hogy nagyos sok közöttünk az azonosság. De természetesen nem csupán ez a lényege ennek a fantasztikus testvériség – hangsúlyozta.

Az alkotásnak emellett van egy másik fontos üzenete is: ha nem vagyunk tisztában a saját múltunkkal, ha nem emlékezünk meg felmenőinkről, akkor tulajdonképpen gyökértelenek vagyunk. - Például, élt egy ősöm a 16-17. században, akire legalább minden hónapban gondolok. Rendszeresen az eszembe jut, tehát máig él – világított rá a szerző. - És ez a rettentő fontos, hogy őrizze meg az ember a gyökereit, tudatosuljon benne: tartozik valahova. Ez lehet egy, vagy kettő nemzet, illetve sok minden más is, de ami a lényeg, hogy ezt tiszteletben kéne tartani, és nem elfelejteni. Sokkal többek vagyunk általa, mintsem kevesebbek – részletezte.

A kötet ingyenesen elolvasható a mek.oszk nevű elektronikus könyvtár felületén, amely az Országos Széchenyi Könyvtár weboldalán keresztül elérhető. A Nowinai Saga - a Pomezański legendárium következő része előreláthatóan augusztusban érkezik. A műnek lesz harmadik része is, amely már a kora újkorba is elviszi majd az olvasót.

Legnépszerűbb cikkek