Fontos önvédelmi praktikákat tanulhattak a lícisták

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum és Gimnázium tanulóinak tartottak rendhagyó testnevelés órát 2022. június 2-án a Soproni Rendőrkapitányság szakemberei.

Jobb felkészülni a bajra, mint abban hinni, hogy az biztosan elkerül minket. A mai világunkban könnyen adódhatnak olyan helyzetek, amikor egy váratlan támadóval szemben meg kell védenünk magunkat. Fontos, hogy egy ilyen helyzetben ne essünk pánikba, ne blokkoljunk le, hanem a lehető legkisebb sérüléssel ússzuk meg.

A Soproni Rendőrkapitányság munkatársai - Döngölő Róbert rendőr törzszászlós Ju-Jitsu mester, valamint Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy  - tartottak egy önvédelmi napot a líceum diákjainak. A szakemberek célja az volt, hogy a gyerekek megértsék, hogy az a legfontosabb, hogy egy veszélyeztető helyzetből minél előbb kiszabaduljanak, hogy el tudjanak menekülni és segítséget kérni.

A gyerekeknek kizárólag önvédelmi fogásokat igyekeztem megtanítani, semmilyen ütő, rúgó, vagy egyéb agresszív mozdulatot. Ezek a technikák is hatékonyan alkalmazhatók önmagunk megvédésre, lehetőséget adnak arra, hogy egy veszélyhelyzetből valaki úgy jöjjön ki, hogy se magának se a támadójának ne okozzon sérülést. Röviden fogalmazva úgy védjem meg magam, hogy nem keverem magamat bajba – mondta el a mester.

Örültem az iskola felkérésének, mert fontosnak tartom, hogy a diákokat egy nemvárt támadó általi váratlan helyzetre is felkészítsük. Több tanuló is a gyakorlatok során látta be, hogy azok a mozdulatok, amiket a kollégám tanított nekik nem a fizikai erőnlétükön múlik. Egy sovány, alacsony lány is könnyen kiszabadulhat egy erősebb és magasabb ember szorításából a megfelelő technika alkalmazásával. Ráadásul ezek a mozdulatokat egyszerűek, jól elsajátíthatóak, így bízhatunk abban, hogy szükség esetén elő tudják hívni. A legfontosabb, hogy minél előbb és minél kisebb sérüléssel az őket veszélyeztető helyzetből kiszabaduljanak, hogy utána segítséget tudjanak kérni – fűzte hozzá az őrnagy.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek