| 2018. január. 17. | 2 perc olvasás

Fontos változások a jogosítvány meghosszabbításában

A rejtélyes, nem műszaki okokból bekövetkező balesetek számának csökkentése érdekében szigorítják a jogosítvány meghosszabbítását. A Magyar Közlönyben olvasható új kormányrendelet alapján a bizonyos betegségekben szenvedőknek nem lesz módjukban meghosszabbítani vezetői engedélyük érvényességét, másoknak pedig szakorvostól kell majd igazolást kérniük.

- Ez a rendelet mindannyiunk érdekét szolgálja – hangsúlyozza Dr. Kárpáti György háziorvos. Hozzáfűzte, hogy a gépjárművezetés felelősségteljes, ezért a közlekedés minden résztvevőjének biztonsága érdekében fontos, hogy kiszűrjék azokat, akik egészségügyileg nem alkalmasak arra, hogy a volán mögé üljenek. - Ez a problémákkal küzdők érdeke is – fűzi hozzá.

A krónikus betegségben szenvedők zömének már nem elegendő csupán a háziorvosához, vagy az üzemorvosához fordulnia, ha meg szeretné hosszabbítani a jogosítványát. Így például bizonyos szív- és érrendszeri betegségek fennállása esetén az egészségi alkalmasságot csak szakorvosi vizsgálatok után lehet igazolni.  


fotó: Leczovics Zsolt

Hasonló a helyzet az idegrendszeri problémákkal küzdőknek. Ott is a szakorvos döntése lesz a mérvadó – ő dönt az epilepszia, és az egyéb tudatzavar állapotáról, annak klinikai formájáról és előrehaladottságáról, és arról is, hogy az alkalmazott kezelés milyen jellegű, és mennyire eredményes.

Szintén friss szakorvosi véleményt, illetve leleteket kell kérniük a cukorbetegeknek, és azoknak, akik rendszeresen vesznek magukhoz gyógyszereket. Az új rendelet alapján bizonyos betegségekben szenvedőknek pedig évenként el kell majd látogatniuk a szakorvoshoz. Vannak olyan súlyos esetek is, amikor a betegtől meg kell tagadni a vezetői engedélye meghosszabbítását. Ebbe a kategóriába tartozik a rosszulléttel, eszméletvesztéssel járó zavarok, illetve a súlyos szívelégtelenség is. A hivatásos sofőrök esetén kicsit szigorúbban fogalmaz a rendelet: ők nem hosszabbíthatják meg a jogosítványukat abban az esetben, ha bármilyen eszközzel segítik a szívműködésüket.


fotó: Leczovics Zsolt
Dr. Kárpáti György háziorvos
Dr. Kárpáti György háziorvos
fotó: Leczovics Zsolt

A háziorvos elmondta, hogy bár csak kevesen, de Sopronban is vannak olyanok, akik súlyos betegségükből eredően, önakaratuktól függetlenül is veszélyt jelenthetnek a közlekedőkre. Az ő kiszűrésükkel tovább növelhető a környék útjainak biztonsága.


illusztráció

Legnépszerűbb cikkek