Forog a kerék, őröl a malom!

A Kárpáti család nyolc éve visszavásárolta akkori tulajdonosától Sopronbánfalván az egykori családi örökséget, majd megkezdte annak többlépcsős, körültekintő felújítását. Ennek a munkának az eredménye, hogy most már újra őröl a malom, amely a Kulturális Örökség Napjai keretében kezdte meg hivatalosan is működését.

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából a hétvégén több olyan épület is megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt, amelyek máskor nem, vagy csak időlegesen látogathatók. Közéjük tartozik a bánfalvi Kárpáti-malom is, amely azonban most már nem csak alkalomszerűen látogatható mint műemlékvédelmi épület, hanem a Kárpáti családnak köszönhetően ismét betölti régi funkcióját és búzát őrölve működik is. 

A Sopronbánfalván található ipari műemlék még a 17. században épült és egészen 1949-ig működött, majd mondhatni elhagyatottá vált.  Azóta állaga folyamatosan romlott, életveszélyessé vált. A Kárpáti család nyolc éve visszavásárolta akkori tulajdonosától az egykori családi örökséget, majd megkezdte többlépcsős, körültekintő felújítását és olyan állapotba hozását, amelynek köszönhetően mostantól hivatalosan is megkezdhette működését. 

A szombat déleött tartott hivatalos átadóünnepségen Dr. Kárpáti György, a malom tulajdonosa elmondta, hogy ez a felújítás illetve üzembehelyezés egy grandiózus feladat volt, ugyanis olyan műemlékről van szó, amelyben hagyományos kézműipari módszerekkel húztak fel, és rendeztek be, ezért kizárólag csak a szigorú előírások nyomán lehetett bármibe belefogni. Mindezeket figyelembe véve törekedtek arra, hogy visszavarázsolják a malom egykori fényét, amely épület a tervek szerint a későbbiekben egy malomtörténeti múzeumnak is helyet ad majd, de nem titkolt szándék az sem, hogy a helyi kulturális életbe bekapcsolódva egy fotográfiai múzeumot is nyissanak itt, ahol egykori, neves soproni fotósok munkái lennének láthatóak. A hosszabb távú tervekben szerepel az is, hogy malom mellett található késő-barokk épületegyüttes is újra élettel teljen meg, hiszen annak felújítása is folyamatban van, ahol a tervek szerint  egy színvonalas vendéglátó egységgel gazdagítanák a környéket, amely így kiegészítve a malom épületét egy  igazi turisztikai célponttá válhat. 

Dr. Kárpáti György hozzátette, hogy a Nemzeti Kulturális Alap pályázatainak segítségével lépésről lépésre haladt illetve halad a felújítás, melynek során  először  a malom tetőszerkezete és oromfala készült el, jelenleg pedig a csatlakozó épületegyüttes teljes szerkezeti felújítása folyik. Kiemelte, hogy nagy öröm, hogy az épület szívét, a malom gépészeti berendezését sikerült felújítani, amelynek köszönhetően - a próbaüzemek után - ma már újra őrölhet a Kárpáti malom, és amelyről mostantól a nagyközönség számára is nyitva áll. 

A megnyitón Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, hogy nagy öröm ez az ünnepség, hiszen egy olyan civil kezdeményezés gyümölcsének lehetünk most a tanúi, amely színesíti és talán egy kicsit más aspektusban is bemutatja kulturális örökségeink gazdag tárházát. 

Sopron polgármestere hozzátette, hogy azért is külön öröm hogy újra üzemel ez a malom, hiszen mára ez térségünkben szinte egy elfeledett üzem, egy elfeledett szakma lett és ha ez nem újult volna meg, akkor mindezekről csak a krónikákban hallhatnánk manapság.  A városban a középkorban nagyon sok volt malom volt,  amelynek tulajdonosai illetve dolgozói is egyaránt megbecsült tagjai voltak a társadalomnak és amely egy olyan szakma volt, amely nélkülözhetetlen volt az élethez, hiszen a kenyérhez való lisztet a molnárok állították elő, amely azonban az nagyiparosodás miatt egy háttérbe szorult hivatás lett. 

Dr. Fodor Tamás köszönetét fejezte ki a Kárpáti családnak az áldozatos munkához és az elhivatottsághoz, amely által újra életre keltik a városban ezt a mesterséget és amely épület az ipari és kulturális értékével tovább bővíti a város látnivalóinak tárházát illetve köszönetét fejezte ki a Nemzeti Kulturális Alapnak is, akik támogatásukkal hozzájárultak ahozz, hogy valóban ünnep legyen ez a nap és városunkban újra foroghasson a malomkerék. 

A hivatalos köszöntőket az szalagátvágás követte, majd egy rövid kulturális műsor után a látogatók jelenlétében beüzemelték a malmot, amelynek előző napi próbaőrlésének a lisztjéből sütött kenyeret is megkóstolhattak a résztvevők. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek