| 2017. március. 9. | 3 perc olvasás

Forog a Téli virágzás

Kisjátékfilmet forgatnak a Soproni Petőfi Színház színészeivel és Eperjes Károly szereplésével Sánta Ferenc Téli virágzás című novellájából. A stáb az erdélyi jelenetek rögzítése után a magyarpolányi tájházban dolgozott tovább.

Sánta Ferenc Téli virágzás című novellájából Ozsda Erika dramaturg és az alkotás rendezője, Bozsogi János írt forgatókönyvet. A Pápa Városi Televízió, a Forrás Film és a Soproni Petőfi Színház együttműködésének köszönhetően készül a megközelítőleg félórás alkotás. A stáb az erdélyi Vármezőn és Mikházán már rögzített jeleneteket, azokban szerepel még Szélyes Ferenc színművész - aki szintén a soproni teátrumhoz kötődik -, ő játssza az írót.

Bozsogi János már jól ismeri a pápai filmes stábot és a soproni teátrum munkatársait, s fontos volt számára ez a mostani munka is.

- A Sánta Ferenc által elénk rajzolt és megteremtett történet azt a tiszta magyar népmesei világot hozza elénk, amely olyan gyönyörűséges, hogy az kameráért kiáltott - mondta  a rendező Bozsogi János, aki hozzáfűzte: úgy érzi, a mai elfajzott, eldurvult, magából kifordult hétköznapjainkban egy keserédes novellán keresztül külön kihívás olyan értékrendet láttatni, amikor az emberekben benne munkál a tisztesség, az odaadás, a szeretet, az összetartozás családon belül is. Ezeket az érzelmi állapotokat előtérbe helyezve erős képi világgal szeretné erősíteni a nyelvi, szövegbeli szépségeket.

Az alkotásban az író gondolatain keresztül követhető nyomon a történet, amely egy szegény  székely család hétköznapjaiba nyújt bepillantást. A törött lábú apa helyett 10 éves gyermeke megy fáért az erdőbe. Közben a fogcsikorgató hideggel küzdve talál egy kismadarat, amely majdnem megfagy. Fa helyett hazaviszi  - félve a veréstől. A madár még a tűz melegénél is többet ad a családnak.


Kép forrása: soproniszinhaz.hu

A kisjátékfilmben a főhős Ferkót az erdélyi Csibész Alapítvány által gondozott gyermek, a 10 éves csíkcsomortáni Pánczél Antal alakítja. Látható még a filmben a szintén csíkcsomortáni, ötesztendős Gál Áron és a csíksomlyói, hatéves Häfliger Ádám. Őket az alkotók többszöri meghallgatás és megnézés után választották ki. Mindegyikük szerepelt az alapítvány Árvácska együttesének Pásztorjátékában, amely a Mezőségben is látható volt. Az anyát a soproni színház színésznője, Molnár Anikó játssza. Az apa szerepét Eperjes Károly alakítja.

- Bizakodom, mert igaza van Latinovits Zoltánnak abban, csak tisztaságra épülve lehet remekműveket létrehozni. Remélem, hogy ami létrejön, az tisztességes, tiszta, igaz és szép lesz - válaszolta a filmről színművész.


Kép forrása: soproniszinhaz.hu

A Téli virágzás című novella az író Isten a szekéren című kötetében jelent meg.  Pataki Andrástól, a most készülő alkotás producerétől, a Soproni Petőfi Színház igazgatójától megtudtuk: a terveik szerint ők ebből a műből szeretnének majd 80 perces tévéjátékot forgatni, amint forrás nyílik erre. A mostani kisjátékfilm pedig jó alap és tanulmány arra, hogy Sánta Ferenc semmihez sem hasonlítható világát, szívhez szóló gondolatait, üzeneteit megmutassák a nézőknek.

A stáb májusig szeretné felvenni a jeleneteket - még később forgatnak majd a Bakonyban.  Az alkotás várhatóan szerepel a közmédia műsorán. Az operatőr Mike László, a vágó Varga András, a zeneszerző Jávorka Ádám, a jelmez Szélyes Andrea munkája.

A Pápa Városi Televízió a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Huszárik Zoltán pályázatának a támogatásával készítheti ötödik közös alkotását a Forrás Filmmel. Legutóbbi két munkájukat, a Csonka délibáb és a Képtelen történet című alkotásokat a Duna Televízió is műsorára tűzte.


Kép forrása: soproniszinhaz.hu

Legnépszerűbb cikkek