| 2023. július. 16. | 1 perc olvasás

Forrástól forrásig járt kollégánk a Soproni-hegységben

Forrásokban is rendkívül gazdag a Soproni Parkerdő. A kirándulók a nyári hónapokban is szép számban túráznak a Soproni-hegységben, ahol több mint 50 forrás vízével hűsíthetik magukat. Kollégánk a Pedagógus forrásnál és a Természetbarát forrásnál készített látványos felvételeket.

A Pedagógus forrást korábban Jávor-forrás néven ismerték, mert egy hegyi juhar gyökerei közt eredt. A Kecskepatak völgyében található, ma már foglalt forrás. Közelében jól felszerelt pihenőhely várja az idelátogatókat.

fotó: Griechisch Tamás

A Természetbarát forrás a Tacsi-árok keleti oldalában található, a Szalamandra-tó mellett. 

fotó: Griechisch Tamás

Korábbi neve Orvosi forrás, mely az 1931-32-es kolerajárvány idejéből ered, a lakosság tiszta, fertőzésmentes vizet innen tudott venni. 1950-ben a Soproni Természetbarátok Turista Egyesülete felújította a régi forrásfoglalást, melynek nyomai pár méterrel a jelenlegi forrásfoglalás felett ma is megtalálhatóak (munkásmozgalmi emlékkövek). 

fotó: Griechisch Tamás

A víz éveken keresztül egy egyszerű vascsövön át tört a felszínre, de a 2003-as felújítás óta igényes, szép megjelenése van. A hegység egyik legnagyobb vízhozammal rendelkező forrása. Példásan kiépített pihenőhely van a környezetében, tűzrakóhellyel, esőbeálló házikóval.

Források; TAEG Zrt./sopforras.ikvahir.eu

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek