| 2016. október. 20. | 2 perc olvasás

Fotókiállítás nyílt a reformáció 500. évfordulója alkalmából

A megújulás lendülete címmel nyílt fotókiállítás a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központban, aminek a célja, hogy a Reformáció Emlékbizottság a 2017-es emlékévében - túl az egyházi megemlékezéseken - a szélesebb közönségnek is bemutassa az ötszáz éves reformációt, amelynek alapvonása hogy miközben őrzi örökségét, mindig újat is akar.

A Reformáció Emlékbizottság két alkalommal, 2015 őszén és 2016 tavaszán írt ki fotópályázatot, melyekre az alkotók három kategóriában, tájképpel, csendélettel és portréval jelentkezhettek, megörökítve az ő objektívukon keresztül a reformáció örökségét, mondanivalóját. A pályázatokra beérkezett csaknem kétszáz alkotásból a bírálóbizottság elnöke, Eifert János fotóművész válogatta ki azt a negyven képet, amely a kiállításon szerepel.

A kiállítást Dr. Fodor Tamás SMJV. polgármestere nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Hafenscher Károly, az emlékbizottság miniszteri biztosa. Ezt követően egy tárlatvezetésen vehettek részt a megnyitón résztvevők Eifert János fotóművész vezetésével, aki nagy alapossággal mutatta be az alkotásokat.

A fényképek között vannak színes és fekete-fehér dokumentarista alkotások is. Van amelyik megjelenít egy templomot illetve olyan is ami a reformációhoz vagy a vallásgyakorláshoz köthető tárgyat mutat be, amelyek egyszerre akarják láttatni a múltat és a jelent. Ilyen például az a fotó, amelyen egy régi biblia látszik, amelyből a ma használatos kis színes jelzők lógnak ki, mellette egy okostelefonnal vagy például a modern, műanyag ásványvizes palackon keresztül láttatott épület.  

A képek november 9-ig, díjtalanul tekinthetők meg naponta 9-17 óráig Sopronban, majd Nagykanizsára utazik a kiállítás.  Azt követően pedig igyekeznek majd eleget tenni a meghívásoknak a szervezők, hogy a reformáció emlékévében sok más városokban is látható legyen a kiállítás.


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek