| 2019. május. 24. | 2 perc olvasás

Fotón és festményen a természet különleges pillanatai

Kint lenni – látni – megörökíteni – megmutatni… Mert a természet maga a csoda! – Ez lehet a hitvallása Fabó Ferenc fotográfusnak és Iván István festőművésznek. A természetjárók már többször találkoztak évtizedes pályafutásuk során – ezúttal közös kiállításukon, amely pénteken nyílt „Ecset és objektív” címmel a Macskakő Gyermekmúzeumban.

- Kíváncsiskodni jöttünk ide, mert a vágyaink között erősen él, hogy azoknak a szemével lássunk, akiknek mesteri érzéke és tehetsége van ahhoz, hogy a természet jelentős és vissza nem térő pillanatait megörökítsék – világított rá a tárlat megnyitóján Dr. Takács Viktor köszöntőjében, aki hathatós módon közreműködött a kiállítás megszervezésében. - Megörökíti azokat a fényképező szerkezete segítségével Fabó Ferenc, a 2018. Év Fotósa pályázat II. helyezettje, aki 4 évtizede keresi a természet ajándékait. Iván István pedig immár közel két évtizede a festőeszközök nyelvén ragadja meg ezeket a különleges eseményeket. Rendkívüli elhivatottságát elismerendő a Vadászati Kultúrális Egyesület Arany Ecsettoll Díjas Természetfestője lett – fűzte hozzá.

A kiállítás létrejötte közel 2 évre nyúlik vissza, de ha a kiállítók közös múltját nézzük, van az már 10 éve is, hogy természetszeretetüktől vezérelve Szántódpusztán találkoztak. A Sopronból és Dunaföldvárról induló útjaik már többször keresztezték egymást és már a jövőbeli közös megjelenéseket tervezik, hogy képeikkel országszerte megoszthassák, amit csak ők látnak.

Mint az a kiállítás megnyitóján elhangzott, a természet szépségei iránti érdeklődés mindkettőjükben már gyermekkorban élénken élt, fűtve vadászirodalmunk nagyjai, valamint családi és baráti környezetük bíztató segítsége álltal. Életútjuk során hasonló élményekből táplálkoztak (természetjárás, vadászat, horgászat) és a természet iránti alázat elkísérte őket alkotói pályájukon. Hobbiként, de korántsem hobbi szinten élnek szenvedélyüknek, ezt mutatják a kiállításaik és műveikkel elért sikereik – tudhatta meg a hallgatóság.

- Azok a rendkívüli élmények, amelyekkel gazdagodtak a számtalan hosszúra nyúlt természetben töltött nap során, most a kiállítás képein elevenednek meg – világított rá a szervező. - Mindegyik képnek saját története van, amelynek egy részét maga a fotó vagy a festmény sugallja. A többi az alkotók emlékeiben él, amelyet majd ők mesélnek a kíváncsi látogatóknak. Kint lenni – látni – megörökíteni – megmutatni… Mert a természet maga a csoda! Ez lehet közös hitvallásuk  - zárta így gondolatait dr. Takács Viktor.

A kiállítás augusztus 30-ig tekinthető meg, ingyenesen. 

Iván István és Fabó Ferenc
Iván István és Fabó Ferenc

Legnépszerűbb cikkek