Frankfurtban járt a soproni közgáz

Június 16. és 19. között ismét Európa pénzügyi központjába látogattak a Lámfalussy Kar hallgatói és oktatói.

A Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának pénzügyes oktatóinak szervezésében került sor a pandémia utáni első külföldi kirándulásra. A szakmai úton a kar hallgatói minden szakot képviseltek, felsőfokú szakképzésben, alapképzésben és mesterképzésben tanuló fiatalok egyaránt részt vettek az utazáson.

Az úticél Frankfurt am Main, Európa legfontosabb pénzügyi központja volt. A német városban három napot töltöttek a hallgatók, ahol a szakmai programok mellett a szabadidejükben felfedezhették a várost. Az első napon meglátogatták az Eurotower hatalmas épületét, majd a hangulatos belvárosban tettek egy sétát. Ezután ellátogattak az ikonikus Main Tower épületéhez, ahol az 56 emeletes, 200 méter magas felhőkarcoló tetejéről ismerhették meg a várost. Innen nagyon jól látható volt a frankfurti repülőtér, amely Európa egyik legjelentősebb és legnagyobb reptere. A nap további részében a sachsenhauseni városrész és a Majna-part felfedezése volt a program.

Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar

A második nap, a délelőtti órákban a Geldmuseum várta a csoportot. Itt egy nagyon részletes szakmai, angol nyelvű előadás keretein belül megismerhették a hallgatók a német, illetve európai pénzügyi piac fontosabb szereplőit, szervezeteit és céljait. A múzeumi kiállítás abszolút interaktívan és érdekesen mutatta be a pénz történetét, az euró történelmét, valamint az inflációt. Emellett különböző országok fizetőeszközeinek történelmébe is betekintést nyerhettek a hallgatók. Ezek után szabadon tölthették a délutánt, a csoport nagy része az állatkertbe látogatott. Ugyanis Frankfurtban található Európa egyik leghíresebb, legnagyobb múltú és egyik leginnovatívabb állatkertje. Az este a hangulatos és gyönyörű panorámával rendelkező Majna-parton telt, ahol jó hangulatban, tartalmas beszélgetések között oszthatták meg a hallgatók egymás között az élményeiket.

A harmadik napon a csapat ellátogatott a Deutsche Börse épületéhez, amely a Börsenplatzon található. A tőzsde Frankfurt központi üzleti negyedében helyezkedik el. A téren a tőzsde ikonikus jelképei találhatóak, a bika és a medve. Ezek a tőzsdei árfolyamok mozgását jelképező szobrok, melyek közkedvelt fénykép témái a városrésznek. Ezután egy rövid sétát követően a Goldkammer múzeum volt a cél. Itt föld alatti kiállítótermekben tapasztalhatták meg az arany jelentőségét a hallgatók művészeti, illetve kultúrtörténeti kontextusban. A központi témája a kiállításnak az arany története, az eredetétől a státuszszimbólumként betöltött szerepéig. Itt is egy interaktív felfedező túrában vehettek részt a fiatalok.

A hazafelé tartó úton egy rövid városnézésre is sor került Passau városában, a német-osztrák határon.

Összességében tartalmas és felejthetetlen kirándulás volt, mely a hallgatók körében is nagy sikert aratott. Új várost, egy másik kultúrát, és az európai pénzügyi piac működését is megismerhették a fiatalok az ott töltött napokban.

Östör Dominik
III. éves hallgató

Legnépszerűbb cikkek