| 2017. március. 4. | 2 perc olvasás

Frühwirth Blanka:„Az írás emberi kiváltság, a részünk”

A közelmúltban jelent meg Frühwirth Blanka első regénye: A lány, aki író akart lenni címmel.

A fiatal soproni alkotó álnéven adta ki könyvét, amelynek célja bemutatni, hogy egy író milyen megfigyelő személyiség és emiatt milyen hatások érik a mindennapokban.

– Papp-Szabó Vanília néven jelent meg a regényed, de a többség nem így ismer. Miért választottál írói álnevet?

– Elsősorban kényszerűségből, eddig nem találkoztam olyan emberrel, aki elsőre ki tudta volna helyesen ejteni, leírni vagy megjegyezni a nevemet. Nagy kedvencem, példaképem, G. Szabó Judit is városunk szülötte, a Szabó nevet az ő tiszteletére vettem fel.

– Korábban már több novellád, történeted megjelent, mióta foglalkozol írással?

– Óvodás korom óta találok ki és írok történetet, de a középiskolában fordult ez komolyabbra. Rengeteg pályázaton részt vettem már, amire különösen büszke vagyok, az egy első hely a Holnap magazin ifjúsági pályázatán, kiemelés és zsűri dicséret a fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egyik pályázatán, de a moly.hu közösség második antológiájában, a Magánvégtelenben nyomtatásban is megjelent novellám, illetve a 9. Mesém könyvben egy mesém. A lány, aki író akart lenni az első regényem, az ötletet az egyik ismerősöm adta olvasmányélményével.

Frühwirth Blanka kezében első regényével. A lány, aki író akart lenni bemutatója március 10-én, pénteken 18 órakor kezdődik a Búgócsiga Akusztik Gardenben.
Frühwirth Blanka kezében első regényével. A lány, aki író akart lenni bemutatója március 10-én, pénteken 18 órakor kezdődik a Búgócsiga Akusztik Gardenben.

– Sokáig tartott maga az írás? Mi volt a célod vele?

– Az ominózus ihletés 2013. március 20-án történt, a regény bemutatója pedig 2017. március 10-én lesz. Magával az írással egy év alatt végeztem, csak utána még elég sokat alakítgattam, aztán pihent a fiókban. Rendkívül nehéz manapság kiadót találni, mert senki nem vállal kockázatot. Végül a kötet a Colorcom Kiadó gondozásában jelent meg. Én egyrészt terápiás célra használtam a történetet, de aztán rájöttem, hogy szeretném, ha olvasnák az emberek. Szeretném megmutatni, hogy egy író milyen megfigyelő, és hogy emiatt milyen hatások érik. Önéletrajzi ihletésű a könyv, vannak benne történetmorzsák belőlem, rólam is.

– Az első regényt követi majd második?

– Igen, dolgozom a második regényemen, ami egy kicsit egzotikusabb lesz, Afrikában fog játszódni. Az írás emberi kiváltság, a részünk. Valakinél ez a kötődés erősebb, és történetmeséléssel párosul. Amíg vannak ötleteim, és tart az ihlet, addig írni fogok, és remélem, hogy lesz lehetőségem ezt megosztani másokkal.

Frühwirth Blanka, vagy írói nevén Papp-Szabó Vanília:

Sopronban született 1993. augusztus 3-án. Az Eötvös József Evangélikus Gimnáziumban, majd a Kodolányi János Főiskolán tanult, idén júniusban végez turizmus–vendéglátás szakon. Jelenleg a Soproni Pedagógiai Szakszolgálatnál dolgozik. Nyomtatásban ez az ötödik megjelenő írása, de az interneten számos meséje, novellája és haikuja fellelhető.

Legnépszerűbb cikkek