Fuldoklót mentettek ki a vízből Tómalmon

Vasárnap délután sikeres életmentés zajlott a tómalmi strandon. Egy fürdőző a víz alá merült, ezt a vízimentők észlelték és kihúzták a vízből. Az eszméletlen fürdőző újraélesztését azonnal megkezdték. Az Országos Mentőszolgálat mentőegységét riasztották a fürdőhöz, ahol a férfit a mentők ellátták, majd kórházba vitték.

A figyelmetlenség és a felelőtlen viselkedés okozott majdnem tragédiát a hétvégén a tómalmi strandon. Az üzemeltető Soproni Vízmű kiemelt figyelmet fordít a biztonságos fürdőzésre, egy vízimentő és egy úszómester is jelen van a teljes szezonban, az ő figyelmüknek köszönhető, hogy végül nem történt haláleset.

„Vasárnap délután kettő órakor egy fürdővendégünket érte a baj. Elveszítette a lélekjelenlétét a vízben és alábukott. Még egy utolsó segélykiáltásra volt ideje. Kollégáim észlelték, vízimentő kolléganőnk és úszómester kollégánk azonnal vízbeugrottak.” – taglalta a hétvégi eseményeket Fekete Richárd, a Soproni Vízmű fürdő - üzemmérnökség vezetője.

A szolgálatot ellátó vízimentő rátermettségének és gyors helyzetfelismerő képességének köszönhetően a bajbajutott perceken belül ellátásban részesült. A jelenlévő strandolók is segítették a munkáját.

Wágner Kata vízimentő
Wágner Kata vízimentő
Forrás: VMSZ - Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE Facebook oldala

„Amikor észleltem, hogy a mozgása nem biztos, és úgy mérlegeltem a helyzetet, hogy mennem kell, beugrottam érte, viszont sajnos elmerült. A fürdőzők segítségét kértem a keresésre, sikeresen meg is találtuk. A strandon lévő úszósziget volt a legközelebb, ahol azonnal megkezdtük az újraélesztést, ami szerencsére sikeres volt, így a fürdőző életben maradt” – részletezte a mentési folyamatot Wágner Kata, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vízimentője.

Kánikula idején sokan hűsölnek a strandokon, vízpartokon. A nagy melegben könnyen érhet bennünket sérülés, ha nem vagyunk kellően körültekintőek. Néhány alapvető szabály betartásával azonban elkerülhetőek a kisebb - nagyobb balesetek.

„Nagyon fontos, hogy mindig legyünk tekintettel saját, illetve kisgyermekünk vízbiztonságára, úszástudására, minden esetben gondoskodjunk a megfelelő védőfelszerelésről. A kisgyermekeket a vízparton se hagyjuk soha felügyelet nélkül.” – emelte ki Babelláné Lukács Katalin a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

Hangsúlyozta: Felhevült testtel vízbe ugrani, szeszes italtól befolyásolt, bódult, állapotban fürdőzni életveszélyes!

Fontos, hogy csak a kijelölt és engedélyezett vízterületeken fürdőzzünk, saját biztonságunk érdekében. Amennyiben nyílt vízen vagyunk és van viharjelző szolgálat, azt mindig vegyük figyelembe, másodfokú viharjelzés esetén a lehető leggyorsabban el kell hagyni a vízfelületet. –sorolta a jó tanácsokat a főelőadó.

A szakember felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy ismeretlen helyen vízbe ugrani nagyon veszélyes, mert nem tudhatjuk, hogy mi található a vízfelszín alatt. Az értékeink védelmére is érdemes fokozottan figyelni a strandokon, nem hagyjunk szem előtt semmit, hiszen sokszor az alkalom szüli a tolvajt.

Legnépszerűbb cikkek