| 2017. május. 21. | 3 perc olvasás

G.Nagy Béla kiállítás: Szenvedélye az utca, témája az ember

A 80 éve született fotográfus előtt május 20-án, szombaton este egy kiállítás megnyitóval és Retro-SOPRON vetítettképes előadással tisztelgett a Soproni Múzeum, amely Kővári Anna, G. Nagy László és Bolodár Zoltán aktív munkájának köszönhető.

A soproni fotográfia történetének a legjelentősebb eseményei közé sorolható az első soproni "street fotósként" is emlegetett G. Nagy Béla fotóéletművének megmentése, ami fiának, G. Nagy Lászlónak és élettársának, a képek feldolgozásában segédkező Kővári Annának köszönhető. Ezekből a képekből válogatva került sor a 80 éve született fotóművész tiszteletére rendezett kiállításra városunkban, amely hatalmas érdeklődés mellett zajlott. 


fotó: Leczovics Zsolt

A Macskakő múzeum és közösségi tér épületében teljes teltházzal megrendezett eseményen Tóth Éva, Sopron Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője köszöntötte a résztvevőket, valamint mondta el ünnepi gondolatait, tisztelegve a fotógráfus munkássága előtt. 

Részlet Tóth Éva kiállításmegnyitón elhangzott köszöntőjéből: 

...


Itt és most, Sopron szívében, az önérzetes, öntudatos, lokálpatrióta Sopron belvárosában, azonban az egyik legerősebb erőtérbeli vonal, amely itt érezhető a képek alkotta erőtérben mégiscsak az a személyesség, azok a személyes átélt történetek, ezek felszínre törése, esetenként valamiféle sejtés az átélt múltunkból , a nem is oly régről

Emberek, ismerős arcok, és még ismeretlenek, becsatangolt utcák, besétált közterek, fények, hangok, gyermekkori vagy fiatalkori évek, találkozások, órák és percek, sorsesemények, vagy csak egy szó, akár egy tekintet, vagy csak a kő formája egy utcasarkon, ahol naponta befordultunk. Élmények.

Most nagyon sokan, Önök , akik itt vannak, tudják, érzik és tudják is a képek láttán, vagy éppen most tudatosul Önökben, hogy az élmények maradandók, nem múlnak el, legalább is nyomot hagynak. Lám, egy-egy arc, megörökített mozdulat, tekintet, hely, úgy és ahogy akkor láttuk mégis megvan valahol. Most előjönnek, felidéződnek, itt vannak és élnek, de legalább is nem tűntek el nyomtalanul, nem következmény-nélküliek és hinni szeretnénk, hogy nem is hiábavalóak.

Igen, a mai kiállítás és az időutazás személyes és életszerű a fotóknak köszönhetően, ezért is vonzanak sokakat.
...

Érezzük, sejteni véljük, hogy a személyes emlékekkel együtt sokkal több van itt annál, mintsem, hogy a régi önmagunkat keressük, vagy fiatalkori, gyermekkori énünket megtaláljuk, úgy nosztalgiával együtt.

Nyilván kordokumentumokkal van dolgunk. Ráadásul a legértékesebbek közül valók.

Olyan hiteles dokumentumanyagát látjuk a városnak, amelyben egy, a képi rögzítésen túl a várost megérteni, annak életét élve megérteni, megfogalmazni, megragadni vágyó művész fotóit is látjuk, olyanét, aki a legértékesebbet, önmaga egyéniségét, látásmódját, érzékenységét, mondhatjuk lelkének egy darabját, ha nem egészét, életét teszi hozzá a városéhoz, a köznapihoz, a mindennapihoz

G. Nagy Béla képei hitelesek, mert képein hű az ábrázolás, őszinte és igaz.

Őszinte és igaz, ami ott van a tárgyakban, a ruházatban, a hosszúkás, hegyes gallérban, a szövet mintázatában, a nyilvánvalóan kézzel kötöttpulóver kötésmintájában, a sapka nyelvényében, a FaoVében a bogárhátúban, a vadiúj műbőr forgós fotelekben, az utcaköveken és a házfalakon, az ablakkeretekben, de a szemekben is, a mosolyokban, a ráncokban, a hamvadó cigarettában, a testtartásban, a képbe belógó cigarettát jellegzetesen tartó kéztartásban, a szemüveg-keret vonalában és tükröződésében. A lényeglátás erényével mutatja a részleteket.

Mindez a látásmód, amely a személyeshez hozzáteszi a látványon túlit, amely a legnagyobbak közé emeli az alkotót, G. Nagy Bélát, aki nem csak közösségi élménnyé teszi a város képekbe rögzítését, az időfolyam képekbe merevítését, hanem művészetté, térben és időben.

...

 

Az ünnepi köszöntőt követően G. Nagy László egy nagy meglepetéssel is szolgált, hiszen édesapja munkásságának 6700 felvételét - digitalizált formában -  a Soproni Múzeumnak ajándékozta, amit Bolodár Zoltán vett.

A köszönet nyilvánítás mellett Bolodár Zoltán hozzátette, hogy ez, a Sopron életében történelmi örökségnek is nevezhető "műtárgycsomag" mostantól állami védelem alatt áll, amely garancia arra, hogy biztonságban lesz, valamint a lehetőségek szerint a nyilvánosság számára is elérhetővé válik a tervek szerint valamilyen formában.  

A megnyitót követően a közösségi téren került sor a vettítettképes előadásra, amely G. Nagy Béla "szemével" mutatta be Sopron életét a 1960-70-es évek tükrében, megannyi embert, pillanatot és emléket felidézve. 

 

Szenvedélye az utca, témája az ember
G. NAGY BÉLA (1937-1989) fotóművész kiállítása​

Macskakő Gyermekmúzeum
Sopron, Szent György utca 12.

  A kiállítás megtekinthető 2017. június 16-ig, hétfő kivételével minden nap 10-18 óra között.


fotó: Leczovics Zsolt

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek