| 2020. december. 11. | 2 perc olvasás

Gálára készül a Sopron Balett

Csúcsközeli állapotban, tánctechnikailag és fizikálisan a maximumot nyújtva teljes erővel gyakorol napi több órát a Sopron Balett, miközben újra bezártak a színházak. Készülnek egy tavaszi nagyszabású gálára a tánc világnapja alkalmából és részt vesznek a városi szimfonikus zenekar újévköszöntő ünnepi televíziós koncertjében. Demcsák Ottó, az együttes vezetője szerint példás a csapat közösségi ereje.

A  Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett koprodukciója, a Stabat Mater októbertől bérletes előadásként színre kerülhetett a leghűségesebb város színházában, ám a rendezvénytilalom kihirdetése után ismét azzal szembesültek a művészek, nézők nélkül folytathatják a munkájukat bezárt intézményekben.

- Már lassan kezdjük elfogadni, hogy az ember kiszolgáltatott egy felette álló hatalomnak, a vírusnak. A bizonytalanságot megszokni nehéz, de hiszek abban, hogy az ember egyik legfontosabb evolúciós tulajdonsága az alkalmazkodás. Egy táncos lételeme, hogy mindennap dolgozhasson, tréningezze testét, lelkét, szellemét. Így szervezzük létezésünk már több, mint egy hónapja - mondta Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője, aki hozzáfűzte: április 29-én ünneplik a tánc világnapját, s erre az alkalomra készülnek egy nagyszabású gálaműsorral. Már elkezdték gyakorolni a szólókat, párosokat, klasszikus és modern koreográfiákat, körtáncokat. A csapat számára ez ad motivációt a bizonytalan helyzetben.


Fotó: Soproni Petőfi Színház

Mindemellett Alekszej Batrakov vezetésével kemény tréningeket végeznek a táncosok. Fizikai, erőállapot növelő és technikát fejlesztő gyakorlatokat hajtanak végre nem is akármilyen intenzitással, fegyelemmel. Klasszikus és modern elemeket gyakorolnak profi sportolókra jellemző terheléssel, energiával, dinamizmussal. 

Demcsák Ottó kiemelte: a pandémia, s amit magával hozott, rádöbbentette az egész művésztársadalmat, hogy számítanak a napok. Az embernek, egyénnek célokat, fejlődési szakaszokat, utakat kell kitűzni. A táncosoknak is érdemes naponta gyakorolni, bízni abban, hogy visszatér hamarosan a normális élet a kulturális szektorba, a színházakba.

Az együttes vezetője ehhez hozzáfűzte, most olyan helyzetben dolgoznak, mint amikor az író csupán az asztalfióknak ír. Azt mindenki tudja, érzi, közönség nélkül nehéz végtelenségig fenntartani egy színészben, zenészben, táncosban a tüzet, ám ekkor segíthet az önigényesség és az összetartozást jelentő közösségi szellem. Ez pedig a Sopron Balettnél példásan erős. Ezért is büszke az együttesre. 

A Sopron Balett tagjai a karácsonyi ünnepek idejére két hét szünetet kapnak, majd január elejétől tovább folytatják a gyakorlásokat. Addig még egy feladat vár rájuk. Részt vesznek a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar hagyományos újévköszöntő koncertjén, amelyet ezúttal televízión keresztül, felvételről láthatnak a nézők. A csapat egy valcerrel köszönti a soproniakat és az új esztendőt.  


Fotó: Soproni Petőfi Színház

Borítókép; Soproni Petőfi Színház

Legnépszerűbb cikkek