Gazdaságpolitikai csúcskonferencia az újraindulásról

Gazdaságpolitikai csúcskonferencián foglalták össze az ország újraindításának lépéseit szerda délelőtt. A miniszterelnök elmondta, hogy a poszt-Covid-szindrómát a gazdaságban el kell kerülni. A kormányfő azt is bejelentette, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszaadják a 2021-ben befizetett adót. Az átlagjövedelem után befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülők kapják.

A kormányfő közölte, hogy a gyerekeket nevelő családokat megviselte a mögöttünk hagyott időszak. Orbán Viktor bejelentette, hogyha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek adják vissza a 2021-ben befizetett adót. Az átlagjövedelem után befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek adják vissza. 

Mindez 550-580 milliárd forintot jelent. 

"Nem szabad kiugrani a moratóriumból. Szeptemberig marad a mostani moratóriumi szisztéma" - tette hozzá Orbán Viktor.
A kormányfő három axiómát sorolt fel. Szerinte az első ilyen, hogy nem kormányzati, politikai természetű kihívással állnak szemben, hanem egy egész társadalmat átfogó, totális gazdagági és társadalmi kihívással, így az erre adott válasz sem lehet csak politikai természetű. Ez azt jelenti, hogy nagyon széles összefogásra van szükség a gazdaság minden szereplőjével - tette hozzá.
Második axiómaként azt nevezte meg, hogy gazdaságpolitikát pártalapon nem lehet csinálni. Ez nem pártkérdés, amikor egy gazdaságot kell újraindítani, akkor mindenkire szükség van - fogalmazott.
A harmadik axióma a kormányfő közlése szerint, hogy ilyen helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni. Ha "választási költségvetést csinálunk", akkor nem lesz újraindítás, ezért újraindítási költségvetést kell csinálni, ennek a szellemében "nyújtottuk be a 2022-es költségvetést" - mondta. 

Kitért arra is: a digitális oktatásra egyik napról a másikra kellett átállni, és senki nem gondolta volna, hogy ez ilyen gyorsan és hatékonyan megy majd. A családok sem csődöltek be, pedig sok szülőnek otthon kellett maradnia a gyerekekkel - emlékeztetett.
Úgy látja, a vállalkozásokat is megviselte a válság, de a foglalkoztatási számok azt bizonyítják, hogy a magyarok akarnak dolgozni, és a cégek akarnak nekik munkát adni. A dolgozó emberek száma ma Magyarországon 4,5 millió felett van, és ez csak 50 ezerrel kevesebb, mint 2019 azonos időszakában volt - mutatott rá. Hozzátette: idén nemcsak ezt az 50 ezer munkahelyet kell pótolni, hanem még egyszer ennyit szeretnének létrehozni.
Orbán Viktor kiemelte: "horizontukon a 200 ezer forintos minimálbér van. Ha ezt rázúdítják a kkv-szektorra, akkor munkanélküliség lesz. Egy magasabb minimálbér-kifizetéséhez forrásokat kell adni, vagy adót kell csökkenteni." Ebben a válságban Magyarországon mindenki helyt állt - mondta a kormányfő. Mind az orvosok, mind a pedagógusok nagyon gyorsan átálltak. Nincsen fútótűzként terjedő családi csődhelyzet sem - tette hozzá. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a vállalkozásoknak persze nehéz volt, de a foglalkoztatási számok alapján ők is helytálltak.

A világ egy nagy, összetett válságot viszonylag gyorsan kihever - mondta Matolcsy. A 2008-2009-es válság során az USA 11 hónap alatt, míg Magyarország 6,5 év alatt állította helyre a teljesítményét, míg az eurózóna 10 év alatt. Ez a mostani válság sok szempontból más, mivel jóval gyorsabb a helyreállítási szakasz - mondta Matolcsy.
A magyar helyreállítás tendenciájának a lényege, hogy 2021-ben az EU leggyorsabb növekedését teljesítheti - tette hozzá. Fel kell gyorsítani a digitális átmenetet, a fenntarthatóság felé kell elmozdulni, be kell kapcsolódni a világban zajló pénzforradalomba - mondta Matolcsy.
A sikeres felzárkózáshoz növelni kell az okosberuházások arányát, jó, hogy 30 százalékos a magyar beruházási ráta, de a szerkezetét át kell alakítani - árulta el a jegybanelnök. 

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a sikeres járványkezelés miatt véget ért a harmadik hullám. Magyarország sikeresen ágyazott meg az újraindításhoz - tette hozzá. Az átoltottság kiemelkedő itthon.  Az év második felében elérjük a 2019-es teljesítményt - mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter közölte, hogy az újraindítás már megkezdődött, korábban 2022 első felére tettük a 2019-es szint elérését, de most jó esélyünk van az idei év második felében elérni azt. A pénzügyminiszter közölte, a vendéglátásban elkezdődött egy erőteljes alkalmazkodás, és az ágazat teljesítménye elérte júniusban a 2019. júniusi szezont. 

A gazdaság húzóágazatai lesznek a foglalkoztatás, a beruházások és az uniós források.
Lesznek fékező elemek a fellendülésben: a külföldi turizmus visszaépülése, a hiteltörlesztési moratórium kivezetése, valamint az uniós kereslet is visszafogottabb lehet - tette hozzá Varga Mihály.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy 2017 után a magyar gazdaság növekedése lényegesen gyorsabb volt, mint Németországé. Az elmúlt időszakban jelentősen nőttek a konjunktúravárakozások itthon. A bizonytalanság jelentősen csökkent a vállalkozások körében - tette hozzá. Újraindítási programot indít az MKIK a Széchenyi-kártyaprogramon keresztül. Többféle konstrukció lesz elérhető a következő hónapokban. Szeptembertől indul a lízing-konstrukció új eszközök vásárlására, és az önerő-kiegészítési hitel. Mindez 500 milliárd forintot jelenthet - mondta Parragh.

 

Legnépszerűbb cikkek