| 2022. március. 11. | 4 perc olvasás

Georg Spöttle: Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból

Több mint két hete tart az orosz-ukrán háború, és szomszédos országként Magyarországra is hatással van ez a konfliktus. A témában Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, a Nézőpont Intézet elemzője volt vendége Mozaik című műsorunknak, Sopronban tartott fóruma kapcsán.

- Ukrajna közvetlen szomszédunk, tőlünk 100 km-re van a front. Értelemszerűen amit először érzékeltünk az az elbizonytalanodás. Hogy elérheti-e Kárpátalját, elérheti-e a magyar honfitársainkat? Szerencsére beszélgettem kollégáimmal, akik Kárpátaljáról jöttek, segélyszállítmányt vittek tegnap, és nagyon nyugodt a helyzet Kárpátalján. Olyan, mintha nem is lenne háború. Ez a jó hír. Viszont rengetegen jönnek: magyarok, ukránok. A Keleti pályaudvaron a segítségnyújtó pontoknál nagyon sokan vannak. De rengetegen utaznak tovább Münchenbe. Ehhez az is hozzájárul, hogy a német kancellár azt mondta: sok betöltetlen munkahely van, így tudnak munkát biztosítani az ukránoknak. Értelemszerűen első körben kapnak lakhatást. Németország megint egy attraktív cél a menedékkérők számára. De akik itt maradnak, mert vannak olyanok is, nekik biztosítunk munkahelyeket. Nagyon jó látni, hogy összefogott a nemzet. Rengeteg adomány gyűlt össze. Legyen szó élelmiszerről, tápszerről, ruhaadományokról, gyógyszerről. Most igazi menekültekről beszélünk, nem úgy mint 2015-ben. Édesanyák jönnek gyermekeikkel, akik nem lelnek biztonságot a háborús környezetben. Jó látni, hogy Magyarország jól teljesít - mondta Georg Spöttle.

fotó:Griechisch Tamás

 

- Magyarország a NATO tagja, ez a szövetségi rendszer ugyanúgy jár kötelezettséggel és védelemmel is. Ha egy támadás ér egy NATO-országot egy harmadik féltől, akkor a NATO úgy reagál, mintha NATO összességét támadták volna meg. Szövetségben áll, és katonai válaszcsapással válaszol. Szerencsére még nem volt szükségük erre a védelemre. Oroszország el akarta kerülni, hogy a szomszédja NATO-ország legyen, szerette volna, ha Ukrajna mint egy puffer ország üzemel.

Felmerül a kérdés, hogy lesz-e harmadik világháború? Meddig mehet a NATO? Meddig mehetnek el a fegyverszállítmányok? A lengyelek most akartak jó állapotú, hadra fogható MIG 29-eseket adni, hogy átszállítják Németországba, hogy a pilóták támadást tudjanak kezdeni. Ezt azonban a Pentagon és Németország is visszautasította. Nem lehetséges, mert így belerángatnák az országot ebbe a konfliktusba. Putyin elnök is kijelentette, hogy nem fogja azt tűrni, hogy más országokból felszálljanak a gépek és onnan támadjanak.

- A magyar kormány álláspontja az, hogy ebből a háborúból ki kell maradni. A magyar emberek biztonsága és békéje a legfontosabb. Márki-Zay Péter többször is nyilatkozott, hogy fegyvereket és magyar katonákat kell küldeni a háborús konfliktusba, ami bizonyára veszélyt jelentene az országra. A magyar kormány határozottan visszautasítja ezt. Ez körülbelül olyan, mintha hadat üzennénk Oroszországnak, a világ egyik legjobban felszerelt hadseregének. Ráadásul Oroszországgal nagyon jók a kapcsolataink. Magyarországnak pragmatikus a politikája. Az, hogy kelet felé nyitottunk, azt eredményezte, hogy nincsenek ellenségeink egyik kontinensen sem. Ne felejtsük el, hogy a magyar gázfelhasználás 85 %-a Oroszországból jön. Ezt nem szabad elfelejteni. A biztonság mellett az is fontos, hogy a magyar otthonokban meleg legyen. Ha ezt eljátszanánk, ne adj isten egy baloldali kormány kerülne hatalomra április harmadikán, és katonákat akarna küldeni, azzal biztosan berántaná Magyarországot a háborúba.

Szeretnénk kimaradni ebből a konfliktusból, ezért is döntött úgy a kormány, hogy nem lehet sem csapatokat, sem pedig halálos fegyvereket Magyarországon keresztül szállítani - emelte ki a biztonságpolitikai szakértő.

fotó:Griechisch Tamás

- Ebben a helyzetben higgadt, nyugodt vezetőre van szükség. Az emberek a biztonságot keresik. Mindenki fölteszi a kérdést: mi lesz? Lesz-e hadkötelezettség? A baloldal dobálózásai, hogy majd katonákat küldünk, majd fegyvereket küldünk, elbizonytalanítják az embereket. Minden édesanya aggódik a fia miatt, minden feleség biztonságban szeretné tudni a férjét, hogy nem kell a frontra mennie a háborúba. Nagyon fontos, hogy ez a kormány maradjon, ez a kormány továbbvigye ezt a politikát. Barátaink vannak, de nincsenek ellenségeink. Bebizonyítottuk, hogy az ukránok a barátaink, és minden segítséget megkapnak, ha idejönnek. A mi politikánk, hogy békét kell teremteni, a békét kell fenntartani. Magyarország mostani kormánya nagyon jó, és maradnia is kell - hangsúlyozta Georg Spöttle.

"Egy emberként fogott össze az ország. Ruhaadományokat, élelmiszereket küldenek. Ezt jó látni. Segítenek a pályaudvarokon és a határmentén is. Magyarország emberi arcát mutatja, ez pedig nagyon szépen lejön a nyugati sajtóban. 2015-ben másfajta menekültek jöttek. Most a férfiak otthon maradnak és hősiesen harcolnak a saját országukban. Most nők jönnek gyerekeikkel.

Mindenki reménykedik egy gyors békében, egy jó kimenetelű béketárgyalásban, de sajnos ez még nem történt meg. A nyugati nagyhatalmaknak többet kellene tenniük, nem fegyvereket küldeni, hanem a két felet tárgyalóasztalhoz ültetni."

fotó:Griechisch Tamás

 

Legnépszerűbb cikkek