Gerencsér Pán Tamás: Hetvenhét csillagszeg

Gerencsér Pán Tamás neve Sopronban nagyon ismerősen cseng. A városban működő grafikai stúdiója okán is, és számos tárlat kapcsán, ahol alkotóművészként találkozhattunk vele. Szeptember 8-án este 6 órakor a múzeum kortárs galériájában „Hetvenhét csillagszeg” címmel mutatja be legújabb alkotásait, melyek egyedi installációk kíséretében a Fabricius Galériában láthatók először.

Gerencsér Pán Tamásnak legutóbb 2013-ban volt egyéni bemutatkozása a soproni Festőteremben, munkái szerepeltek a közelmúltban a FidelissimArt csoportos kiállításain a Torony Galériában is. A Fabricius Galéria soproni képzőművészeket bemutató sorozatának keretében új tárlatának a „Hetvenhét csillagszeg” címet adta és a következő mottó kíséretében indítja útjára:

„Ha nyári estén felnéz az ember az égre, látja a csillagokat, ahogy oda vannak szegelve. Azért pislognak, mert a hosszú idő alatt kilazultak a szegek, és lebegteti őket a szél. Van, amelyik lepotyog, de a többiért fel szoktam mászni a nagyapám létráján, és leszedegetem őket. A csillagok is szépek, de én igazából a szegeket gyűjtöm. Olyanok, mint a testvérek: nincs két egyforma. Látszik rajtuk, hogy a Teremtőnek is tetszettek, így innentől már könnyű dolgom van mikor a fáskamrában összeeszkábálok velük valamit. Mindennek csillagformája lesz.” 

A Gerencsér Pán Tamás líraian absztrakt munkái míves kidolgozásúak. A kollázs-szerűen egymásra épülő színmezők, formák, anyagok mintha az emlékezés rétegeinek felelnének meg; annak a színekből, hangokból, hangulatokból épülő halmaznak, amelyből az író vagy költő, mint Marcel Prousttól tudjuk, önkéntelenül dolgozik. Az eszmélést segítik az elmosódottan felbukkanó idézetek, szövegtöredékek, amelyek elmélyítik a kép költői tartalmát. A régi anyagokból ácsolt képkeret maga is része a műalkotásnak.

HETVENHÉT CSILLAGSZEG
Gerencsér Pán Tamás grafikusművész időszaki kiállításának megnyitója

Időpont: 2016. szeptember 8., csütörtök 18 óra
Helyszín: Fabricius-ház, Sopron, Fő tér 6.

A kiállítást megnyitja: Juhász Márton tipográfus
A megnyitót követően 18.30-tól beszélgetés az alkotóval a Várfalkertben dr. Veress Ferenc művészettörténész vezetésével.

A kiállítás megtekinthető 2016. szeptember 29-ig, naponta 10-18 óráig.

Legnépszerűbb cikkek