| 2023. július. 3. | 1 perc olvasás

Giczy-emlékkiállítás - Finisszázs kamarakoncerttel

Giczy János (1933-2016) festőművész emlékkiállításának finisszázsát tartották a soproni Festőteremben. A kiállítás a nagy érdeklődésre való tekintettel augusztus 6-ig – szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között – még látogatható lesz.

A finisszázs alkalmával Gáspárdy Tibor festőművész – a kiállítás kurátora – gondolatait követően Jacsó Erika fuvolaművész és művészbarátainak koncertje csendült fel.

Giczy János emlékkiállítása a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat egyik fénypontjaként mutatta be azt az értékes életpályát- és művet, amelyet a soproni festőművész hagyott ránk – emlékeztetett Kóczán Péter, a Pro Kultúra Sopron Kft. ügyvezetője, aki a kiállítás és a rangos kísérőrendezvények megvalósulásában megköszönte Tóth Éva önkormányzati tanácsnok hathatós támogatását.

fotó:Griechisch Tamás

 - Giczy János szürrealisztikus képi világa a paraszti lét kemény küzdelmeit, a protestáns puritán hitvilág által meghatározott életmódot, a gyermekrajzok őszinteségében rejlő egyszerűséget, a hagyományok erejét emeli olyan értékszférába, ahol az élet teljesége válik nyilvánvalóvá, a lét értelme – mondta Tóth Éva az esemény alkalmával. Ennek a hatalmas és egyetemes életműnek ez a jubileumhoz kötött bemutatása egy fontos fejezet a város képzőművészeti életében – tette hozzá.

Gáspárdy Tibor mint egykori tanítvány és mint a kiállítás kurátora szólt Giczy János munkásságáról, elemezve a Giczy János képi világának jellegzetes atmoszféráját. Kiemelte műveinek egyetemességét, amint az már a megnyitóban is elhangzott.

fotó: Griechisch Tamás

A kamarakoncerten nagy sikerrel lépett fel Jacsó Erika fuvolaművész, Aba-Nagy Zsuzsanna hárfaművész, valamint Harka-Szarvas Anna fuvola- és Kóczán Péter brácsaművész.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek