| 2017. szeptember. 22. | 1 perc olvasás

Giczy János emlékkiállítás a Lábasházban!

"Oh, a szárnyas idő..." címmel pénteken megnyílt Giczy János festőművész, Sopron Díszpolgára emlékkiállítása a Lábasházban. Az 1975 óta kiállító, de sajnos a tavalyi évben elhunyt művész, első önálló tárlata 1981-ben, szintén ezen a helyszínen volt.

Dr. Tóth Imre a Soproni Múzeum igazgatója köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy Giczy János nem csak a képeiben, hanem személyiségében is örökséget hagyott ránk, például a róla szóló történetekben, melyek bekerültek a soproni emberek emlékeibe, mindennapjaiba.

Dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere ünnepi köszöntőjében elmondta, örömmel tölti el, hogy újra a Lábasház épületében láthatóak Giczy János képei. Sopron kultúrváros, ahol igény van az ilyen kiállításokra. A polgármester hozzátette: sajnos a kiállítás apropója kicsit szomorkás, hiszen ez egy hagyaték, mely már nem gyarapodhat a jövőben. A festőművész képei, a városról és környékéről, a természetről, a munkáról és emberekről szólnak, megjelenítve a keresztény hitvallását is. 

Dr. Turbuly Éva történész megnyitó beszédében kiemelte: Giczy János egy évvel ezelőtti halálával kevesebbek lettünk, kevesebb lett Sopron, de szerencsére itt van köztünk a képeivel ezen a kiállításon is.

Giczy János festményein nem csak a város, hanem a falusi lét mindennapjait is bemutatta, a szülei, nagyszülei életét, feléjük érzett szeretét, valamint az élet és halál összefonódását, mely a mindennapok részeként jelenik meg.

A tárlat különlegessége, hogy a kiállított képek majd fele magántulajdonban van. A kiállítást Kiss Melinda művészettörténész Giczy Jánosné Dalos Margittal, a művész özvegyével közösen állította össze.

Az emlékkiállítás megtekinthető november 12-ig a Lábasházban, mely nyitva keddtől péntekig: 12-től 16 óráig,  szombat és vasárnap: 10-18 óráig. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek