| 2018. április. 10. | 1 perc olvasás

Gólyahír - A fenséges madarak megérkeztek Sopron környékére is!

Már több városunkat övező településen elfoglalták fészküket a gólyák. Sopron környékén körülbelül tíz él ezekből a madarakból. A szakértők szerint érdemes megbecsülni a látványukat, ugyanis sajnos folyamatosan csökken a számuk.

Balf mellett Hidegségre is visszaérkezett a gólya. A helyiek már nagyon várták, hogy e fenséges madár kereplése ismét betöltse a község utcáit. A békák ékes réme töretlen népszerűségnek örvend - lépten-nyomon mindenki megcsodálja, aki elmegy a jókora fészke alatt. Az ékestollúból, amely számos mesét megihletett az évszázadok során, Sopron környékén körülbelül 10 él - főleg vidéken, ugyanis a Leghűségesebb városban már rég nem fészkel ilyen madár.

Hidegség gólyája már elfoglalta a fészkét
Hidegség gólyája már elfoglalta a fészkét

Pellinger Attillától, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Természetmegőrzési Osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy ez a szám folyamatosan csökken. Ennek leggyakoribb oka az áramütés: a felmérések szerint a gólyák halálozása 94 %-ban emiatt következik be. A nemzeti park adatai szerint az éves szaporulat körülbelül negyede még az előtt elhullik áramütés miatt, hogy elindulhatna a telelésre – a természetvédelemmel foglalkozó szakemberek Sopron környékén is mindent megtesznek, hogy csökkentsék ezt a tendenciát. A gólyaállomány fogyatkozásának másik meghatározó oka a madarak kedvenc táplálkozóhelyének, a Fertő-tavat övező nedves réteknek csökkenése a beépítés és felszántás által.

(Nyitóképünk illusztráció)

Legnépszerűbb cikkek