| 2019. május. 31. | 2 perc olvasás

Gombakörkép – mi a helyzet Sopronban és környékén?

Már a Soproni piacon is találkozhatunk vadon termett gombával – igaz, szinte kizárólag mezei szegfűgombát kínálnak itt az árusok. A szakértők szerint a többi faj hiányáról a kedvezőtlen időjárás tehet, azonban a következő napokban érkező felmelegedés jelentősen javíthat a jelenlegi helyzeten.

Pénteken sokan látogattak ki a soproni piacara. Többen keresték a gombákat is - mezei szegfűgombából rengeteget hoztak az árusok, azonban több népszerű faj még várat magára, ilyen a vargánya is. Ez annak köszönhető, hogy az év eddigi részében kedvezőtlen volt az időjárás - a szakértők bíznak abban, hogy a következő napokban érkező melegedés kedvez majd a gombatermésnek is.

- A száraz tél okozta hiányokat az elmúlt időszak csapadékmennyisége valószínűleg pótolta, de a hideg időjárás nem kedvezett a gombáknak. Egy tartós, melegebb időszak kéne ahhoz, hogy beinduljanak ezek az élőlények – világított rá Varga Boglárka gombaszakértő és szakellenőr.

Ha beköszönt a jó idő, várhatóan sokan ragadnak majd túrabakancsot, hogy felkutassák az erdők aranyát. A rutinos gombázók egyetértenek abban: ezt a tevékenységet csak felelősségteljesen lehet végezni. - Általános szabály, hogy ne nejlonzacskóba gyűjtsük a gombát, hanem kosárba, vagy papírtáskába – javasolta Varga Boglárka. - Érdemes egy bicskát, vagy kést is magunkkal vinni, hogy a gombát ne kelljen tövestől kitépnünk, hanem le tudjuk vágni a tönk tövénél. Ne rugdossuk fel azt a példányt sem, amelyet gyanúsnak találunk. Ugyanis az élőlény nem véletlenül van ott, szinte biztosan hasznos a jelenléte a körülötte lévő növényeknek – fejtette ki a szakértő, aki rávilágított egy aktuális problémára is, amely Sopron környékére különösen jellemző: - Pont most fordult meg nálunk egy illető, aki látta, hogy az egyik placcon többen szedik a karbolszagú csiperkét, ezért ő is dobott néhányat a kosarába. Ez a gomba enyhén mérgező, gyomorbántalmakat okoz, ezért ha ilyennel találkozunk, hivatalból meg kell semmisítenünk. Mivel ez csiperke városunk környékén gyakori, ezért a piacon minden évben rengeteget, több mázsányit kell kidobnunk, úgyhogy lehetőleg ne szedjünk le – hangsúlyozta.

Amennyiben sok gombát találtunk, fokozottan ajánlott azt szakellenőrrel megvizsgáltatni. A piacon is van erre lehetőség, csütörtök és vasárnap kivételével, délelőtt 11 óráig.  

Legnépszerűbb cikkek