| 2019. december. 18. | 2 perc olvasás

Gordon ismét kiszabadult Sopronban

A kiközösített fiatalt jelképező plüssfigurát ezúttal Sopronban mentették meg a fiatalok attól, hogy bűncselekmények áldozatává váljon.

Babelláné Lukács Katalin rendőr őrnagy a Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembere, a Gárdonyi Géza Általános Iskola 6.b. osztályos tanulói számára szervezett foglalkozást 2019. december 17-én, melynek keretében a nebulók játékos formában ismerkedhettek meg az internet veszélyeivel.

A „Mentsétek meg Gordont!” elnevezésű program a szabadulós játékokhoz hasonló feladatokon keresztül tanította meg a diákokat arra, miként kerülhetik el akár a valós, akár a cybertérben, hogy zaklatás, zsarolás vagy megfélemlítés áldozataivá váljanak. Gordont, a társai által bántott, kiközösített fiatalt a játékban egy megbilincselt plüssmackó jelképezte. Őt kellett a tanulóknak logikai feladatok megoldásával, hol csapatonként külön, hol pedig több csoportnak összedolgozva kiszabadítani. A feladatok megoldásán keresztül a résztvevők játékos formában tanultak az internetes zaklatás elleni védekezés lehetőségeiről.

Az interaktív játék, a bűnmegelőzési tanácsok, élmények megszerzése mellett megtanította a fiatalokat arra is, hogy a sikeres együttműködéshez mindenkire szükség van, mert mindenki hozzá tud valamit tenni ahhoz, hogy egyetlen társuk se érezze magát kiközösítve. A prevenciós társasjáték az internetes zaklatásra és az erőszakra összpontosított, de segítségével a diákok átfogó képet kapnak a bűnmegelőzés, az áldozatvédelem lényegéről.

A szakember a foglalkozás során az alábbi tanácsokat adta a gyerekeknek:
- Kezeld óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel veled a kapcsolatot! Nem tudhatod biztosan, ki van valójában a profil mögött.
- Gondold át, mit osztasz meg a közösségi oldalakon! Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan.
- Ne tegyél közzé és ne ossz meg mással kihívó képet, idegenek részére pedig semmilyen személyes információt ne adj (adatot, képet)!
- Ha találkozni szeretnél valakivel, akit online ismertél meg, mindig szólj előtte valamelyik szülődnek, és csak az ő engedélyével tedd azt meg!
- Több ember által használt gépen mindig inkognitóban böngéssz!
- Ne használd meggondolatlanul a közösségi oldalakat, ne engedd, hogy tartózkodási helyed követhető legyen!
- Ne tegyél fel az internetre másokról készült fotót vagy videót az illető engedélye nélkül!

Legnépszerűbb cikkek