Gördülékeny volt az érettségi első hete Sopronban is

Tudásuk számadása mellett még az új típusú koronavírus-járvány okozta speciális körülményekhez is alkalmazkodniuk kellett a diákoknak, azonban az érettségi első hete az országban, valamint az általunk megkérdezett soproni intézményvezetők és diákok szerint is gördülékeny és zökkenőmentes volt, a biztonsági intézkedéseket mindenki betartotta.

Ezen a héten magyar, matematika, történelem, angol és német tudásukról számoltak be a diákok. Vannak, akik a nehezén vannak túl és vannak, akik számára véget is ért az idei érettségi időszak. A dolgozatok egy részét a járvány veszély miatt kötelezően előírt 24 órás pihentetés után már elkezdték javítani.

Minden fennakadás, probléma vagy botrány nélkül sikeresen meg tudták szervezni az érettségi vizsgákat az országban – ezt mondta Maruzsa Zoltán pénteken. 

A köznevelési államtitkár szavait erősítette meg szerkesztőségünknek a Soproni Szakképzési Centrum kancellára. Králik Tibor elmondta, hogy az előírt higiéniás szabályok maximális betartása mellett 418-an érettségiznek középszinten idén a centrumhoz tartozó hét középiskolában. Mindössze egy tanuló jelezte visszalépését. Hozzátette, hogy a diákok egész héten fegyelmezettek voltak, az előkészületek után semmilyen fennakadás, probléma nem volt. 

Nyugodtabbnak tűntek a diákok most, mint a korábbi években, ami talán annak köszönhető, hogy nem tarthatták meg a szerenádot és a ballagást. Ez egyfajta megemelkedett hangulatot ad a végzősöknek, amelytől talán jobban is izgulnak – mondta Nagy Judit, a Széchenyi István Gimnázium igazgatóhelyettese. Hozzátette, hogy ennek hiányában inkább olyan volt, mintha bejöttek volna dolgozatot írni. Az intézményben mindössze egy diák tette át őszre az érettségit, néhányan pedig módosítottak a szinten. Öt-tíz diák érettségizett egy teremben, a hatvan év feletti, vagy krónikus betegségben szenvedő tanárokat nem osztották be felügyelni. 

Kovács András, a Szent Orsolya Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója szerint a diákoknak és a pedagógusoknak is könnyebb volt az első hét, mint amire számítottak az előkészületek során, a szabályok betatása nem okozott bonyodalmat. Az intézményben az előríások miatt kétszer annyi teremben fele annyi tanárral tudták lebonyolítani a vizsgákat: egy teremben maximum nyolc diák érettségizett, az 55 év feletti, vagy krónikus betegségben szenvedő pedagógusokat pedig nem osztották be felügyelni. A középiskolában több mint ötvenen vizsgáztak és senki sem lépett vissza. 

Sikeresen alkalmazkodtak a helyzethez a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium végzősei és tanárai is – mondta Hoczek László József igazgató, aki szerint a legnagyobb kihívást a diákok kollégiumi elhelyezése jelentette, mert a nyolcvan érettségiző nyolcvan százaléka nem soproni. A járványügyi előírásoknak azonban sikerült megfelelni – mondta. Az intézményben egy Hargita-megyei diák tett át őszre az érettségit, mert a korábban érvényben lévő szabályok miatt nem tudta vállani a kéthetes karantént Magyarországon. 


Sopron Média Archív

Vránich Katica és Simon Richárd, a Széchenyi-iskola végzősei szerint nem volt nehéz az érettségi, Katicának az emelt szintű történelem, Richárdnak a középszintű történelem és az emelt szintű angol volt egy kicsit nehezebb. Mindketten azt mondták, hogy nem lett volna jobb, ha tolnak az érettségi időpontján és úgy vélik, a szóbeli vizsga kiesésével jól jártak. Hozzátették, hogy az előkészületek miatt az első reggel egy kicsit feszültebb volt mindenki, ugyanakkor sokkal nyugodtabb volt a légkör amiatt, hogy kis csoportokban írták az érettségit. 

Bognár Viktória, az Orsolya-iskola diákja azt mondta, hogy a kialakult helyzettel nem volt gond, ügyesen megoldotta mindenki, a szabályokat betartották. Szerinte is jobb volt a kevesebb létszám egy teremben és örül, hogy nem kell szóbelizni, főleg történelemből és németből. 

Az érettségi hétfőn reggel nyolc órától országszerte a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódik, délután kettő órától pedig franciából adnak számot a vizsgázók. 

Borítókép: illusztráció; Forrás: Sopron Média Archív

Címkék: oktatás

Legnépszerűbb cikkek