| 2020. november. 24. | 3 perc olvasás

Gőzerővel épül az új parkolóház - Képek

Gőzerővel épül az Árpád utcai parkolóház. A kormányzati program keretében 3,2 millliárd forintból megvalósuló fejlesztés jelentős mértékben bővíti majd a parkolóhelyek számát Sopron belvárosban, és hozzájárul a terület környezettudatos megújulásához. A keddi sajtóbejáráson a város vezetése is megtekintette a munkálatokat.

Nagy ütemben halad az Árpád utcai parkolóház építése. A kormányzati program keretében megépülő létesítmény nem csupán a parkolóhelyek számát növeli jelentős mértékben, hanem hozzájárul a terület megújulásához, valamint – a bővülő zöldterületek révén – a környezettudatos szempontok érvényesüléséhez – emelte ki a sajtóbejáráson dr. Farkas Ciprián polgármester, aki Dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek társaságában tekintette meg a munkálatokat.


fotó: Griechisch Tamás

- Ez egy régi vállalása már a városnak. Amikor a soproniakkal arról beszélgetünk, hogy milyen irányba fejlesszük a várost, akkor a közlekedési infrastruktúra, a közlekedés-biztonság, a parkolóhely-kapacitás mindig az elsők között jelenik meg. Nem volt kérdés már az előző városvezetés idején sem, hogy erre a parkolóházra a városnak szüksége van. Itt az előzetes régészeti feltárás az, ami elhúzódott, ezért a tavaly megválasztott városvezetés módjában áll már ezt a parkolóházat megépíttetni, és ma örömmel tapasztalhattuk azt, hogy a munkálatok jól haladnak. 2021 szeptemberére a soproniak használatba vehetik ezt a parkolóházat. 3,2 milliárd forintból valósul meg, és a Magyar Kormány biztosítja hozzá a forrást. 240 autó és 30 motorkerékpár fér majd a parkolóházban, és az épület mellett is kialakítunk egy kültéri parkolót, ami 35-40 férőhelyet biztosít a soproniak és idelátogatók számára. Úgy gondoljuk, hogy nagyban hozzájárul majd a város parkolókapacitásának bővítéséhez, és reméljük, hogy a soproniak legnagyobb megelégedésére fog szolgálni – részletezte dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere.


fotó: Griechisch Tamás

A beruházásra a zöld város program részeként kerülhet sor, amelynek keretében a Várkerület 2. ütemének megvalósítása is zajlik, illetve ennek részét képezi majd a Pap rét revitalizációja is. A parkolóház korszerű, különleges technológiával készül.

- Először lealapoztuk a házat, cölöpalapozás volt, és utána most a tartószerkezetet építjük. Ez egy vasbeton tartószerkezetű ház lesz. A kilenc födém kivitelezése körülbelül március elejéig fog tartani. Ez durván 10 ezer négyzetméternyi bruttó területet jelent. Most az első félszint lemezalapozása folyik, annak a vasszerelése, ezt hétvégén bebetonozzuk és utána jönnek a födémzsaluzások, vasszerelések is. Ugyanolyan fél szintenként lépkedünk föl, ahogy majd a parkoló autókkal lehet félszintenként fölfele menni. Tavasztól elkezdjük az épületet belülről burkolni, illetve a külső homlokzati burkolatot fogjuk felszerelni, ami egy speciális vázkerámiával bevont fémszerkezet. Ilyen a környéken nem épült még, nekünk is új volt a technológia, de megtaláltuk azt a német gyártót és alvállalkozót, aki gyönyörűen fel fogja ezt az épületet öltöztetni. Remélem, hogy Sopron belvárosához illő lesz ez az ellipszis alakú, nagyon érdekes parkolóház – mondta el Khaut András, a FÉSZ Zrt. igazgatósági elnöke.

Dr. Farkas Ciprián polgármester, és Khaut András, FÉSZ Zrt. (j)
Dr. Farkas Ciprián polgármester, és Khaut András, FÉSZ Zrt. (j)
fotó: Griechisch Tamás

A mintegy 2000 m2 alapterületű új épület mellett további 4000 m2 nyílt terület is megújul. A feszített ütemterv, illetve az egyedi technológia miatt néhány alkalommal éjszaka is folynak majd munkálatok, amelyek kisebb zajjal járnak. Minderről több fórumon is értesítik a környéken élőket. A kivitelező és a város vezetői is kérik a lakosság türelmét és megértését.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek