Gőzerővel készül az új sixay-bázis Kópházán!

A kézműves módszerekkel készített, tömörfa bútorokat gyártó soproni Szikszai László vállalkozása: a sixay furniture, nagyszabású beruházásba kezdett Kópházán, egy 900 négyzetméteres új cégközpontot építtet.

Hosszú, és göröngyös út vezetett addig, amíg egy fiatal egyetemista álma valóra vált: nemzetközi szinten sikerült betörnie az ökologikus designbútorok piacára.

- 1994-ben ben végeztem a soproni egyetemen faipari mérnökként, majd 1998-ban terméktervezőként. Szerettem volna saját erőmből, kreativitásomból, és szaktudásomból valami értékeset létrehozni – meséli Szikszai László, designer, alapító tulajdonos. - Szakmai tapasztalatokat egy jó nevű bécsi cégnél szereztem, majd 1999-ben hazatértem és saját vállalkozásba kezdtem. A hazai kiállítások mellett külföldön is próbálkoztunk, Bécsben, Stuttgartban, Zürichben, Baselben és Londonban. Ezeken a kiállítások tartották bennem a lelket, mert nagyon nehezen és lassan indultunk. 2010 volt a nagy ugrás, azóta óta épül forgalmazói hálózatunk, ahol kisszériás bútorainkat értékesítjük. Fő piacunk Németország és Svájc, de a tíz féle hazai kemény lombos fából megálmodott bútorok: székek, asztalok, állópultok, fésülködő asztalkák eljutottak már Ausztráliába, az Egyesült Államokba, Hongkongba és Malajziába is. A folyamatosan bővülő kereslet indokolja a mostani komoly fejlesztést. 

A cég néhány éve vásárolt Kópházán egy nagyméretű telket, ahova első ütemben egy 900 négyzetméteres épületet, bemutatótermet, irodákat, raktárt illetve egy nívós prototípus műhelyt építenek, a későbbiekben pedig, egy ugyanakkora hideg raktárt is terveznek bővítésként. A beruházás jelenleg gőzerővel folyik.

- A 2003 ban vállalkozásunk egy polgári házat vásárolt a Béke úton, azt alakítottuk át bemutató teremmé – utal a kezdetekre Szikszai László. – Akkoriban még úgy gondoltunk, hogy a régióban is találunk piacot bútorainknak, ám a fő piacot csak lassabban, és távolabb, Ausztria helyett inkább Németországban és Svájcban találtuk meg. Egyre nagyobb igény mutatkozott egyedi termékeinkre, számos nemzetközi díjat is nyertünk az elmúlt évtizedben, így szép lassan kevés lett számunkra a 280 négyzetméteres telephelyünk, ráadásul a város közepén nagyon nehéz megoldani a szállítást, rakodást. Mindezek indokolták, hogy belevágjunk ebbe a nagyszabású beruházásba, ami ugyan nagyon-nagy falat egy ilyen kis cég számára, de csak így tudunk előbbre lépni.

Az első körben 250 millió forintos beruházás anyagi hátterét kisebb részben pályázat biztosítja, másrészt önerő. Az új építkezés első üteme a tervek szerint az év végére elkészül.  

Legnépszerűbb cikkek