| 2021. április. 8. | 1 perc olvasás

Gróf Széchenyi Istvánra emlékezünk

161 éve annak, hogy magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, a polgári Magyarország megálmodója, gróf Széchenyi István elhunyt.

1860. április 8-án gróf Széchenyi István önkezével vetett véget életének. 

A "legnagyobb magyarról" dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is megemlékezett közösségi oldalán. 
A polgármester úgy fogalmazott: Töretlen hite és tenni akarása a magyarság ügyei iránt, ma is példaként szolgál mindannyiunk számára. Gróf Széchenyi István a szó szoros értelmében igazi hazafi, a magyar közélet egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja, a polgári Magyarország megálmodója volt. 

Gróf Széchenyi István keresztény hitét mély meggyőződéssel megélő ember, korszerű államférfi és követendő példakép, akinek tanítása, elvei teljes összhangban állnak dolgos életével, maradandó alkotásaival. Életműve, cselekvő haza- és nemzetszeretete időszerű és követendő példa, ahogyan az értékteremtő szellem erejével az egész nemzet érdekeit, javát és jövőjét szolgálta.

A reformkor vezéralakja, az egyik legnagyobb formátumú valaha élt politikus gyermekkorát, élete fontos, meghatározó, alkotó éveit Cenken töltötte és itt is nyugszik. Az egész haza sorsát átfogó munkásságának nemcsak Nagycenk és az egykori Sopron vármegye lehetett boldog részese, hanem az egész nemzet jövője. Széchenyi hitt a magyar jövőben, ez a hit ma is él, a megmaradás és a fejlődés alapja.
A fenntartó Eszterháza Központ célja, hogy a legnagyobb magyar nyughelye, a nagycenki Széchenyi-mauzóleum nemzeti zarándokhely legyen, hogy ne legyen olyan magyar, aki életében legalább egyszer ne látogat el ide.

Legnépszerűbb cikkek