| 2020. július. 26. | 1 perc olvasás

Gubancokat okoz a gubacsdarázs

Rendkívül káros a hazánkban 7-8 éve, a soproni erdőkben pedig 2017-ben megjelent gubacsdarázs a szelídgesztenyésekben. Védekezni most kell ellene.

A Kínából származó szelídgesztenye-gubacsdarázs (Dryocosmus kuriphilus) 7-8 éve jelent meg hazánkban. Először a déli országrészek gesztenyéseiben, majd észak felé haladva első gubacsait 2017-ben már a soproni erdőkben is meg lehetett találni. A kártevő kiemelkedően káros, hiszen a rügyekben kifejlődő lárvái mind a termés, mind a lombozat kialakulására is veszélyt jelentenek – mondta dr. Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadó. Biológiai védelme egy hazánkban nem honos fürkészdarázs (Torimus sinensis) betelepítésével lehetséges. Nagymaros és Iharosberény gesztenyéseibe Olaszországból már behozták a parazitát, a soproni gesztenyésekben remélhetőleg idén sikerül megoldani a betelepítést – mondta, hozzátéve, hogy a kártevő ellen a kertekben lévő gesztenyefák esetében permetezéssel is lehet védekezni.

A szelídgesztenye-gubacsdarázs első repülő alakjával már június végén lehetett találkozni. A rajzás azóta folyamatos és jelentős, intenzitása azonban csökkenő, a gubacsok „fásodása” is látható. A kártevő életmódja a sok megfigyelés és kísérlet alapján jól ismert: a tojásrakás a rügyekbe megkezdődött, augusztusban várhatóan tömeges lesz.

A szakember kiemelte, hogy már most el lehet végezni az első védekezést, lehetőleg felszívódó rovarölő szerrel. A második kezelésre 2-3 héten belül kellene sort keríteni. A rajzás elhúzódó, ennek ellenére azonban nem szabad a fákat vegyszer alatt tartani – emelte ki dr. Varga Mária, ezért fontos, hogy a szelídgesztenyefákat csak egyszer permetezzék kéthetes fordulóban. Az is fontos, hogy a permetezést szürkületben végezzék el, hogy a méheket megóvják. A lényeg, hogy az élősködő felszaporodását megakadályozzuk – mondta, hozzátéve, hogy az őszi fertőzés nyomai, a gubacsok majd tavasszal lesznek láthatóak.

 

Borítókép forrása: www.nebih.hu

Legnépszerűbb cikkek