| 2023. június. 22. | 1 perc olvasás

Gulyás Gergely: 11 millióra növeli a kormány a babaváró hitel támogatását

A kormány döntött a családtámogatási rendszer átalakításáról – mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a háború, a szankciók, valamint a magas infláció átértékelte a jelenlegi támogatások hasznosságát, különösen a babaváró kölcsön és a CSOK estében.

Gulyás Gergely kiemelte, a babaváró hitelt működő eszköznek látják, viszont kitolódott a gyermekvállalás időpontja, ezért ösztönözni szeretnék, hogy ez a nőknél korábbra kerüljön.

A babaváró hitel összegét 10-ről 11 millió forintra emeli a kormány, 2024. január 1-től azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő még nem töltötte be a 30. életévét.

Bevezetésre kerül egy átmeneti időszak is 2025. január 1-ig. Ekkor a 30 és 40 év közötti nők továbbra is jogosultak maradnak a támogatásra – hangsúlyozta a miniszter.

A CSOK-szabályokkal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, a támogatás ma elsősorban a kisebb településeken működik, a nagyvárosokban az önrész mellé bankhitelt is fel kellett venniük sokaknak, és miután a bankhitelezés ilyen magas kamatok mellett szinte leállt, a CSOK-igénylések száma ennek megfelelően jelentős mértékben csökken.

A kormány ezért arra jutott, hogy

a CSOK falun érvényes szabályait megtartják, a keretösszegeket pedig 50, egyes helyeken több mint 50 százalékkal megemelik. A városi CSOK-ot, vagyis az ötezer főnél nagyobb településeken nem lehet a jövőben igénybe venni, de kidolgozásra kerül majd egy új otthonteremtési támogatás.

Ez 2024. január 1-től lesz érvényes. Falun ugyanakkor emelkedik a CSOK összege, egy gyermek esetén már 1 millió jár, két gyermek esetén 4 millió, 3 gyerek esetén pedig 15 millió lesz.

A borítókép illusztráció (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Legnépszerűbb cikkek