Gulyás Gergely: a kormány nem szeretne több lezárást

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a negyedik és az azt követő hullámok el fognak térni a mögöttünk hagyott járványhullámoktól, ugyanis az oltás olyan eszköz, amelytől a védettség egyértelműen sokszorosára nő.

Ha az oltás működik, akkor Magyarország is működni fog. A kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni, igaz az idősek veszélyezettsége most is nagy, ezért kifejezetten a 60 év felettieknek javasolják a harmadik oltást. Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa – jelentette ki.

A napi adatokat ismertetve elmondta, 816 222-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 30 114-re, a gyógyultaké 779 250-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek számát tekintve: 6858 kórházban 307 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítását kéri január elsejéig – jelentette be. Az előrejelzések azt mutatják, hogy nem lesznek olyan magas számok. Hatmillió honfitársunk már be van oltva, ami jó jel. De továbbra is azt kérik, aki még nem oltakozott, tegye meg, illetve a 60 éven felüliek igényeljék a harmadik emlékeztető oltást is.

Zajlanak a tárgyalások a munkáltatókkal az oltások kötelezővé tételéről bizonyos ágazatokban, de konkrét döntés erről nincsen. Nem kizárt, hogy a védettségi igazolvány szerepe a jövőben nőhet - tette hozzá.

Bőven van elegendő oltóanyag, a 12 év alattiaknak ajánlott Pfizer oltásokból rendelni fog Magyarország. A nemzeti konzultáció válaszadóinak 94 százaléka kiállt a 200 ezres minimálbér mellett. A minimálbér emeléséről jelenleg is tárgyalnak. Szeretnék, ha január elsejére elérni a 200 ezer forintot. Személyesen kell jelentkezni, ha valaki szeretne bent maradni a hitelmoratóriumban október 31-e után.

Bizakodásra adnak okot a III. negyedéves gazdasági adatok. Ma 4,704 millióan dolgoznak, soha ennyi aktív munkavállaló nem volt még itthon, ezért a kabinet reméli, hogy az 5,5 százalékos növekedés meglesz.

Borítókép: MTI

Legnépszerűbb cikkek