| 2022. szeptember. 29. | 1 perc olvasás

Gulyás Gergely: A téli szünet hosszabb lesz a megszokottnál

A kormány szerdai ülésén megtárgyalták a nemzeti konzultációs kezdeményezést és döntött annak elindításáról. Döntöttek arról is, hogy a téli szünet hosszabb lesz, mint szokott, december 22-e és január 8-a között lesz. Ugyanebben az időszakban kormányzati igazgatási szünet is lesz a takarékosság érdekében.

Magyarország a legnagyobb támogatást biztosítja a családok számára, ez átlagosan havonta 181 ezer forintot jelent. Brüsszel a szankciós politikát azzal az ígérettel erőltette rá a tagállamokra, hogy a szankciók jobban fognak fájni Oroszországnak mint nekünk.

Ma már látszik, hogy ez pont fordítva van, Európát megviseli a helyzet, és az energiaárak növekedésével mi finanszírozzuk Oroszország háborúját.
A kormány úgy gondolja, hogy mivel az emberek bőrükön érzik ennek következményeit, ezért lehetőséget kell biztosítani arra, hogy elmondhassák véleményüket. A következő napokban nyilvánosságra hozzák a kérdéseket, és a szokásos módon, papíron és online is kitölthető lesz a kérdőív.

Európa borzasztó terheket visel, hiszen úgy kellene versenyképesnek maradni, hogy az energiát másokhoz képest többszörös áron szerzik be. Ez Magyarország számára is hátrányos, és még úgy is, hogy a legnagyobb kedvezményt biztosítja a kormány, az átlagfogyasztás fölött jelentős terheket jelent.

A kormány döntött arról is, hogy a téli szünet hosszabb lesz, mint szokott, december 22-e és január 8-a között lesz.
Ugyanebben az időszakban kormányzati igazgatási szünet is lesz a takarékosság érdekében.

Az önkormányzatok helyzetét is áttekintette a kormány, hiszen több településen többszörösére nőttek az energiaköltségek. A hosszú távú szerződések miatt sok önkormányzat ki tudja gazdálkodni a pluszterheket, de ez nem mindenkire igaz. A jövő évre vonatkozóan pedig bizonyosan jelentősebb terhet jelent, és kormányzati segítségre lesz szükség.

Gulyás Gergely ismertette: Balla György miniszteri biztosként fogja koordinálni a tárgyalásokat a települések vezetőivel.

Mindenkinek el kell fogadni egy olyan programot, hogy a következő nagyon nehéz évet túl tudja élni.

Legnépszerűbb cikkek