| 2023. április. 20. | 2 perc olvasás

Gulyás Gergely: az árstopok június 30-ig érvényben maradnak

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, a kormány továbbra is tántoríthatatlanul a béke pártján áll, ezért nem is enged át az ország területén fegyverszállítmányokat. Elmondta azt is, hogy a cél az, hogy az infláció decemberre egyszámjegyűvé váljon, valamint hogy az árstopok a korábbi döntés értelmében június 30-ig mindenképpen érvényben maradnak.

Gulyás Gergely elmondta, aggasztó, hogy mindkét oldalon egyre több fegyver kerül a frontra, mindez pedig azt vetíti előre, hogy a háború tovább húzódhat. Szintén aggasztó jel, hogy sugárzóanyag-tartalmú fegyverek is megjelentek a fronton.

A magyar kormány továbbra is konzekvens a humanitárius és gazdasági segítségnyújtásban ugyanakkor a legfontosabbnak azt tartja, hogy a NATO semmiképp ne keveredjen bele háborúba, mert ez világháborút jelentene, amit nukleáris fegyverekkel vívnak – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A magyar kormány továbbra is konzekvens a humanitárius és gazdasági segítségnyújtásban ugyanakkor a legfontosabbnak azt tartja, hogy a NATO semmiképp ne keveredjen bele háborúba, mert ez világháborút jelentene, amelyet nukleáris fegyverekkel vívnak – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A kormány a monetáris politikát a jegybank feladatának tartja, de az alapkamat csökkentésének szándékát üdvözli, mondta Gulyás Gergely.

A miniszter kijelentette, a mezőgazdaság terén a feladat még most is a tavalyi károk mérséklése, ezért a mezőgazdasági öntözés költségeit idén a kormány fedezi majd.

A miniszter elmondta, hogy az ukrán gabonafélék és mezőgazdasági termékek behozatalának átmeneti tiltása összesen huszonöt termékkörre terjed ki. Olyanokra, mint a repce és napraforgó mag, a liszt, az étolaj, a méz és egyes húsfélék is tiltólistára kerültek. Az átmeneti tilalom 2023. június 30-ig tart a jelenlegi döntés szerint.

A más országokból behozni tervezett gabona- és olajos növények esetében a kormány kötelezővé tette az EKR-be való bejelentést, amivel meg kívánják akadályozni a más országokból érkező termékek bejövetelét is.

Hozzátette: a tranzitszállításokra Magyarországon keresztül továbbra is van lehetőség. A hazánkon keresztülhaladó termékeket a hatóságok rendszeresen ellenőrizni fogják.

Aláhúzta, Magyarország kész segíteni Ukrajnának, de a szolidaritás korlátja az, hogy a magyar gazdákat meg kell védeni.

Mint mondta, szerdán az agrárminiszter tárgyalt az Európai Bizottsággal ennek érdekében, ennek köszönhetően úgy tűnik,  hogy Brüsszel is hajlandó konkrét javaslatot elfogadni az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelésére.

A kormány a szerdai ülésén azt a döntést hozta, hogy a korábban egyetemes szolgáltatásra jogosult mikrovállalkozásoknak az átlagfogyasztás fölött ezentúl 165 forint/kw helyett 70 forint/kw-ot kell fizetniük, ami a lakossági piaci árral megegyező.

A kormány az árak letörése érdekében új eszközt vezet be legkésőbb július 1-jétől: akciók meghirdetésére fogja kötelezni a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszer-kereskedelmi láncokat - közölte a kormányszóvivő csütörtökön a Kormányinfón.

Szentkirályi Alexandra elmondta: az inflációs adatok javulása a kormány intézkedéseinek köszönhetően már látható, de a kabinet az árak letörése érdekében egy új eszköz bevezetéséről döntött görög és francia példákat megvizsgálva.

Az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába sorolják, ilyen lehet például a baromfihús, a sajt vagy a kenyér, a péksütemény, a zöldség, a gyümölcs és a felvágott. Az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább tíz százalékkal olcsóbban kínálni - ismertette.

Az akciókra hetente kell kijelölni a termékeket. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékre. Az intézkedés várhatóan a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszerláncokat érinti majd, a legkisebb boltokra nem vonatkozik - közölte a kormányszóvivő.

Borítókép; MTI 

Legnépszerűbb cikkek