| 2022. december. 6. | 3 perc olvasás

Gulyás Gergely: megszűnik az üzemanyagárstop

„A brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos benzinárat már nem tudjuk az ország benzinkútjain a magyar családoknak a továbbiakban biztosítani" - hangzott el kedd késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatójának sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a hétfőn életbe lépett olajembargó és az ezzel kapcsolatos uniós szankciók zavarokat okoznak Magyarország ellátásában, hiába küzdött hősiesen a magyar kormány.

Bekövetkezett az, amitől tartottunk

– fogalmazott. A Mol tegnap levélben tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy import nélkül nem képes ellátni az ország üzemanyag-ellátását.

A brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos benzinárat már nem tudjuk az ország benzinkútjain a magyar családoknak a továbbiakban biztosítani.

A kőolajszankciók hatályba lépése után két nappal ezért a kormány, a Mol  javaslatát megfogadva, a benzinárstopot megszünteti” – jelentette be Gulyás Gergely. A kormány felkéri a Mol-t, hogy akár a drágább brent típusú olaj beszerzésével is biztosítsa az ország üzemanyag-ellátását.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója ismertette, hogy utoljára több évtizede láttak ekkora sorokat a töltőállomásokon. A kutak negyedében nem volt elérhető üzemanyag egyáltalán, sem hatósági, sem piaci áron. A Mol fennállása óta ilyen nem történt.Idén eddig 2,2 milliárd liter üzemanyagot értékesítettek, míg tavaly 1,5 milliárdot.

Az elmúlt héten 50 millió liter fogyott, ez 60 százalékkal haladja meg a tavalyi forgalmat. A benzin tekintetében az elmúlt napok forgalma közel duplája volt a 2021-esnek és két és félszerese a 2020-asnak. Az elmúlt hét napban 2,2 millió vásárlót szolgáltak ki

A viszonteladói szolgáltatásokban példátlan korlátozásokat kellett bevezetni, beindult egyfajta pánik, de elmentünk a falig – mondta Hernádi. „A Mol eddig bírta. Nem tudtunk mást csinálni, hogy az ellátást biztosítani tudjuk az országban, jeleznünk kellett a kormánynak, hogy mi a továbbiakban már nem tudjuk biztosítani az ellátást, ha minden változatlan marad” – fogalmazott.

A hatósági áras rendszer több mint egy éve állt fenn, nehéz hónapok vannak mögöttünk és a Mol nem tud többet teljesíteni. Továbbá gőzerővel folyik a finomító helyreállítása is. A hiányzó áru nagy részét Szlovákiából hozták be, ami minden negyedik litert jelent, ennél többet viszont nem lehet áthozni.

Az árstop szerepe világos volt: amikor megnőttek az energiaárak és a brüsszeli szankciók rátettek még egy lapáttal, nem lehetett ráengedni az emberekre a drasztikusan megnőtt árakat.

Két hónap múlva újabb kritikus ponthoz fogunk érkezni: a brüsszeli szankciók késleltetett hatása és az újabban életbe lépő szankciók új helyzetet teremtenek majd. Február 5-e után hiányozni fog 10 százaléknyi dízel az európai piacról. Arra kell felkészülnünk, hogy a brüsszeli intézkedések idején a kereslet és a kínálat egyensúlyban legyen Magyarországon.

Nem szabad elfeledkezni a Barátság kőolajvezetékről sem, amely már korábban megsérült, és ha ott fennakadás van, akkor alternatív megoldásokkal kell készülnünk. Újra kell töltenünk a készleteinket, és elő kell készíteni az alternatív beszerzési lehetőségeket.

Ma kell lépni ahhoz, hogy egy stabil, importtal megtámogatott üzemanyagpiac legyen jövőre Magyarországon.

„Nem jó, hogyha drága valami, ezt pontosan tudjuk mindannyian. Annál csak egy dolog sokkal rosszabb: ha nincs valami

– fogalmazott. A Mol lépései a káosz csitítását célozzák és a felkészülést készítik elő.

Újságírói kérdésre Hernádi Zsolt ismertette, hogy ha a pánikvásárlás megszűnik, akkor viszonylag gyorsan rendeződnek a tankolás körüli fennakadások, a stabil állapothoz azonban két-három hónapra még szükség van.

Újságírói kérdésre rögzítették: az ársapka kivezetése, az új szabályozás azonnali hatállyal, így 23 órától már hatályba lép.

Az üzemanyagárakról Hernádi Zsolt elmondta, hogy a benzin 641 forint, a dízel 699 forint.

 Borítókép; MTI/Soós Lajos

Legnépszerűbb cikkek