| 2022. október. 13. | 1 perc olvasás

Gulyás Gergely: Sor kerülhet a brüsszeli tárgyalások lezárására, jelentős béremelést kaphatnak a pedagógusok

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: A kormány szerdai ülésén áttekintette az uniós tárgyalások állását. A kormány úgy látja, hogy a tárgyalások eredményes lezárására sor kerülhet. A kormányinfon a pedagógusok béremelésére is kitértek.

 A kormány összesen 17 vállalásban állapodott meg a bizottsággal.

Ezek között szerepel:

  • Az integritáshatóság létrehozása,
  • A korrupcióellenes munkacsoport felállítása és -keretrendszer erősítése,
  • Az uniós támogatás átlátható felhasználásának garantálása a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok esetében,
  • A közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos bűncselekmények esetén külön eljárás bevezetése és az audit és ellenőrzési mechanizmusok megerősítése az uniós források felhasználása során.

A kormány vállalta továbbá:

  • Az uniós forrásokból finanszírozott egyajánlatos közbeszerzési eljárások arányának csökkentését, sőt ezt belföldi pénzfelhasználás esetén is áll.
  • Jelentéstételi eszköz alakítottak ki, amely kizárja az egyajánlatos közbeszerzések arányának növekedését, az elektronikus közbeszerzési rendszer átlátható és követhető lesz, teljesítményértékelési keretrendszer biztosítja majd a források hatékony felhasználását.
  • Cselekvési tervet fogadnak el a verseny fokozása érdekében és a mikro- kis- és középvállalkozásoknak képzést vezetnek be a közbeszerzési eljárásról, valamint támogatási rendszerrel segítik részvételüket.

A kormány ezekben állapodott meg az Európai Bizottsággal, az Országgyűlés elfogadta az ehhez szükséges törvényeket. A törvények végrehajtása, ezek között is az integritáshatóság felállítása kulcsfontosságú – összegezte Gulyás Gergely.

Orbán Viktor levélben köszönte meg mindegyik uniós ország vezetőjének az egyhangú döntést, amellyel a határidő hosszabbításához hozzájárulhat.

A kormány elkötelezett a vállalások tekintetében.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy szükséges a pedagógusok béremelése, ebben pedig a bizottság konstruktívan lépett fel. A megállapodás létrejöttével lehetséges, hogy 2025-re a tanárbérek elérik a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Ez azt jelenti, hogy jövőre 21 százalékkal, utána 25 százalékkal, majd 2025-ben a jelenlegi bázishoz képest 30 százalékkal kell emelni a pedagógusbéreket.
 

Legnépszerűbb cikkek