| 2022. augusztus. 7. | 1 perc olvasás

Gyakori nyári probléma: a rovarcsípés

A tavasztól őszig tartó időszakban gyakran okoznak panaszokat a különféle rovarok - elsősorban szúnyogok, kullancsok, böglyök, darazsak, méhek - csípései.

Az, hogy egy rovarcsípés hatására milyen bőrelváltozás keletkezik, elsősorban attól függ, hogy találkozott-e már ilyen hatással a szervezet, kialakult-e vele szemben allergia. A tünetek nagyon változatosak lehetnek, akár a kis foltoktól a nagy hólyagokig – a legtöbb esetben viszont látszik a szúrás nyoma.

A szúnyogok csípése általában csak kellemetlen viszketéssel jár, melyet jól csillapítanak az alkoholos, ammóniatartalmú oldatok. A hideg borogatás és az antihisztamin tartalmú krémek, gélek is enyhülést nyújtanak.

Darázs- vagy méhcsípés esetén az esetleges fullánkot el kell távolítani. Ha lágy kötőszövetbe szúrnak (például száj, nyelv), akkor gégeödéma alakulhat ki, ami fulladáshoz vezethet, ezért azonnal orvoshoz kell fordulni!

A darázs- és méhcsípésre néhány ember túlérzékenységi reakcióval válaszolhat, mely eszméletvesztéssel és anafilaxiás sokk kialakulásával járhat. Ilyen esetben azonnal értesíteni kell a mentőket. Keringésleállás esetén az újraélesztést meg kell kezdeni. Ha a betegnél van erre az esetre életmentő gyógyszer, azt haladéktalanul be kell adni.

Kullancscsípés esetén a kullancsot minél hamarabb el kell távolítani. A kivételhez használható csipesz, kullancseltávolító kanál. Ügyelni kell az eltávolításnál, hogy a kullancs potrohát nem szabad összenyomni. Mind a felnőtteket, mind a gyermekeket érdemes beoltatni a kullancs által terjesztett agyhártya- és agyvelőgyulladás ellen.

A kullancscsípés helyét 2-3 hónapig érdemes megfigyelni. Ha változást tapasztalunk, azonnal keressük fel az orvost!

Borítókép; Soproni Gyógyközpont weboldala

Legnépszerűbb cikkek