| 2017. február. 4. | 2 perc olvasás

Gyakorlaton mutatták be a jeges Fertőből való mentést (képgaléria)

A Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízipolgárőrség valamint a Fertőrákosi Tűzoltó Egyesület közös szervezésében gyakorlaton mutatták be az érdeklődőknek, hogyan is történik a mentése annak a személynek, aki a jég illetve a jeges víz fogságába kerül.

A bemutató célja elsősorban a speciális mentés gyakorlása volt, másrészt pedig hogy felhívják a lakosság figyelmet arra, hogy milyen veszélyes helyzet alakulhat ki, ha kellő körültekintés és óvintézkedések nélkül hódolnak a téli sportoknak az emberek olyan jégfelületen, ahol nincs kijelölve és nincs hatóság által felügyelve egy befagyott tó. 

A szimulált veszélyhelyzet bemutatása előtt a szakemberek egy léket vágtak a jégpáncélon, majd következett az igazán látványos része a gyakorlatnak. A búvár a kellő biztonsági előírások mellett elmerült a jeges vízben, majd a baleset riasztását követően a helyszínre érkező mentőcsapat látott neki a mentésnek. A tűzoltók biztonsági kötelek rögzítése mellett, egy hosszú létrával és a jégen kúszva közelítették meg a bajbajutottat, akit így tudtak kihúzni a jeges vízből. 

A parton már várta a mentett személyt a mentőszolgálat csapata, akik az életmentő feladatokat ellátták. Ezt követően a mentőbe emelték a szerencsétlenül járt személyt, akit a közeli kórházba szállítottak további vizsgálatokra. 

A gyakorlaton résztvevő egységek a szervező Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízipolgárőrség valamint a Fertőrákosi Tűzoltó Egyesület mellett a Győri Speciális Mentők, a Győri Búvár S.E. Laborczy Péter búvár, a Soproni Mentőszolgálat, valamint  Harka Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Hegykő Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Pereszteg Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Nagylózs Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Egyházasfalu Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Petőháza Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Fertőszentmiklós Önkéntes Tűzoltó Egyesülete és Lövő Önkéntes Tűzoltó Egyesülete voltak.

Több ilyen bemutató mentést is végrehajtottak a Fertő tónál ezen a délelőttön, ahol a cél az volt, hogy minden megjelent egységnek lehetősége nyíljon egy ilyen jellegű mentésre és közösen ki is tudják elemezni az esetlegesen felmerülő technikai problémákat. 

A helyszínen a szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy a Fertő tónál bár még vastag a jégpáncél, azonban egyre több repedést tapasztalanak, amely komoly veszélyforrást jelenthet. 

 

Gáncs Gábor, a  Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízipolgárőrség elnöke
Gáncs Gábor, a Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízipolgárőrség elnöke
fotó: Leczovics Zsolt
Gyülekező
Gyülekező
fotó: Leczovics Zsolt
Eligazítás és szakmai elemzés
Eligazítás és szakmai elemzés
fotó: Leczovics Zsolt

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek