| 2019. szeptember. 11. | 1 perc olvasás

Gyanús telefonszám? - Figyelmeztet a rendőrség!

Az utóbbi időben ismét többen kaptak feltehetően csaló hívást, ezúttal egy monacói telefonszámról. Az esetekkel kapcsolatban a rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeket a számokat semmiképpen se hívjuk vissza. Ez ugyanis plusz költségeket generál a gyanútlan felhasználónál.

Az elmúlt napokban egyre több embert keresnek külföldi telefonszámról Magyarországon is. Ezeknek az úgynevezett „wangiri” hívásoknak a lényege, hogy a csalók nemzetközi telefonszámokról tömegesen generálnak hívásokat a fogadó fél visszahívásának reményében.

Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója
Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója

Általában ezek emelt díjas hívások, amelyektől úgy tudjuk magunkat a legjobban megvédeni, hogyha nem vesszük fel a telefont – emelte ki Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. - Fontos, hogy ha érkezik egy érdekes országhívó jelű hívás a telefonunkra, akkor blokkoljuk azt a készülékünkön. Vannak olyan okostelefonok, amelyekkel már körzetszámra is tudunk blokkolni, de egy adott szám esetében minden készülék képes erre – fejtette ki.

Illusztráció
Illusztráció

Akit átvertek a telefonos csalók, tehet feljelentést a rendőrségnél. - Azonban, mivel ezek zömében külföldről generált hívások, ezért nagyon nehéz a kártérítés – világított rá a kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. - Azt is fontos tudni, hogy nem csak emelt díjas hívások léteznek, hanem SMS-ek is. A gyermekeket úgy tudjuk a legjobban megóvni ezektől, ha a szolgáltatónál letiltjuk az emelt díjas SMS fogadási lehetőségét – javasolta.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a bizalmas adatainkat, mint a pontos név, születési hely, idő, lakcím, e-mail cím és banki adatok, soha ne adjuk meg ismeretlen hívóknak!

Illusztráció
Illusztráció

Legnépszerűbb cikkek