| 2019. május. 8. | 3 perc olvasás

Gyémánt fokozatot kapott a soproni vöröskeresztes önkéntes!

A Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete a segélyszervezet nemzetközi alapítójának, Jean Henry Dunantanak május 8-i születésnapjáról emlékezett meg, amely a Vöröskereszt Világnapja. A Balfi Panoráma Étteremben tartott ünnepségen 11 kitüntetést is átadtak, ezek közül a legnemesebbet egy soproni tag érdemelte ki!

Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei Szervezetének igazgatója elmondta: a megyei önkéntesek és támogatóik kiemelkedően végzik a munkájukat.  – Vannak olyan alapfeladatok, amelyek a körzeti társaságok, így a megyei szervezet számára is kötelező érvényűek – tudtuk meg tőle. – Ilyen az önkéntesség, a mozgalom fenntartása és minél több új tag toborzása. Sopronban kiegészül ez szociális ügyfélfogadással, valamint az ifjúsági mozgalomnak egy különleges tevékenységével, az időslátogatással – tette hozzá az igazgató, aki kiemelte: mindez annak is köszönhető, hogy a Leghűségesebb városban is erősödik az ifjúság. 


fotó: Griechisch Tamás

– Minden segélyszervezet tevékenysége fontos Magyarországon, azonban a Vöröskereszt kiemelkedik közülük, legfőképpen azért, mert ez szervezi a véradást – emelte ki beszédében Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja. - Vér nélkül pedig egyetlen műtét sem hajtható végre biztonságosan. A Vöröskereszt összesen több, mint 1000 főből álló megyei szervezetei nagyon aktívak, képesek minden magyar állampolgárt megszólítani, hogy részesei lehessenek az elesett emberek megsegítésének – fejtette ki.

A rendezvényen a szervezet 11 megyei tagját részesítették elismerésben. - Amikor kitüntetéseket adunk át, feltesszük a kérdést: mi is tesz méltóvá valakit arra, hogy megkapja ezt? – Tette fel a kérdést köszöntője elején Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Nem könnyű erre válaszolni, hiszen illendő mindenkinek elhivatottan végeznie a munkáját. Azonban, a kitüntetettek hozzátesznek ehhez valami pluszt, ami nem mindig mérhető materiálisan. Azokra, akik ma kitüntetést kapnak, méltán lehetünk büszkék, ugyanis feledhetetlen érdemeik vannak az önkéntesség terén. És ugyanígy büszkék lehetünk a Vöröskereszt megyei szervezetére, ami rendre leküzdi az akadályokat, csak hogy segíteni tudjon a rászorulókon – fűzte hozzá. 

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője
Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője
fotó: Griechisch Tamás

A legrangosabb kitüntetésben, a Vöröskereszt Tevékenységéért Gyémánt Fokozatában Lipták Sándornét részesítették, aki 1953-tól tagja a Vöröskeresztnek. Érdemei közé tartozik, hogy 1978-ban a korábbi tagokból megalapította a Magyar Vöröskereszt Jereván Alapszervezetét. Ezt a kitüntetést az a személy veheti át, aki a választott testületekben, illetve a Magyar Vöröskereszt különböző szakterületein kiemelkedő önkéntes tevékenységet végez.

A Vöröskereszt Tevékenységéért Gyémánt Fokozatában részesítették Lipták Sándornét
A Vöröskereszt Tevékenységéért Gyémánt Fokozatában részesítették Lipták Sándornét
fotó: Griechisch Tamás

Dr. Tóth Zsuzsanna, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének elnöke a jövőről beszélt. – A Vöröskeresztre jellemző az innováció és a sokszínűség egyaránt – világított rá. – Ennek megfelelően mi is bővítjük a tevékenységünketBiztos Kezdet Gyerekházak létrehozásával Farádon és Rábacsécsényben. Az új szolgáltatás a szociokulturális hátrányban lévő gyermekek egészséges fejlődését, és társadalmi felzárkózását hivatott támogatni. Egy másik sikeres pályázatnak köszönhetően pedig a munkaerőpiaci szolgáltatásokban is részt tudunk venni, amellyel a munkaügyi kirendeltségek munkáját fogjuk segíteni – fejtette ki.

Dr. Tóth Zsuzsanna, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének elnöke
Dr. Tóth Zsuzsanna, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének elnöke
fotó: Griechisch Tamás

A Nemzetközi Vöröskereszt Világnapján világszerte az alapító, Jean Henry Dunantról születéséről emlékeznek meg, aki az 1859.-es solferinói csatában látott borzalmak nyomán, 1863-ban hívta életre a Nemzetközi Vöröskeresztet. A kezdeményezés Magyarországon is hamar követőkre talált, hiszen 1881-ben alapult meg Magyar Szent Korona Országai Vöröskereszt Egylet, amelynek utódszervezetei azóta is sikeresen működnek.

A rendezvényen részt vett Dr. Pethő Zsolt, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek