| 2021. május. 8. | 2 perc olvasás

Gyémánt,arany, ezüst fokozatot kaptak a Sopron környéki vöröskeresztes önkéntesek!

A Vöröskereszt világnapja alkalmából véradó önkénteseket és az idén 140 éves szervezet munkatársait köszöntik, igaz csak virtuális formában. Az ő munkájuknak köszönhető, hogy nap mint nap elegendő vérkészlet áll rendelkezésre hazánkban.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világszerte hagyományosan május 8-án ünneplik a Vöröskereszt világnapját. Győr-Moson-Sopron megyében is több önkéntes vehet át elismerést lelkiismeretes munkájának köszönhetően.  

Sopron térségében a Magyar Vöröskereszt több önkéntese is gyémánt fokozatú elismerésben részesült. Bizzer Istvánné fertőbozi lakos, 1952 óta aktívan részt vesz a szervezet munkájában Mészárosné Lökkös Ildikó a lövői véradások szervezésében és koordinálásban nyújtott kiemelkedő tevékenységéért részesült arany fokozatú elismerésben. Kovács Jánosné, zsirai lakos az elsősegélynyújtás és az önkéntes véradás népszerűsítéséért kapott ezüst oklevelet – mondta Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei Szervezetének igazgatója.

A világnapon a Magyar vöröskereszt büszkén köszönti azokat a munkavállalókat, önkénteseket és támogatókat, akik nap, mint fáradhatatlanul dolgoznak, segítik szervezetünk munkáját. A soproni önkéntesek is kiemelkedően végzik munkájukat – tette hozzá Kun Szilvia.


Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei igazgatója

A vérkészletek biztosítása komoly feladat, és világjárvány nagy kihívás elé állította a Magyar Vöröskereszt munkatársait és önkénteseit. Az elmúlt egy évben minden eddiginél többen csatlakoztak a mozgalomhoz, hogy támogatást és vigaszt nyújtsanak mindazon közösségeknek, amelyek fokozott veszélynek vannak kitéve - mondta Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt megbízott főigazgató-helyettese.


Horváth Péter Zsolt , a Magyar Vöröskereszt megbízott főigazgató-helyettese.

Május 8-án van a mozgalom alapítójának, Henry Dunant svájci üzletembernek a születésnapja, aki 1861-ben a solferinói csata után döntött úgy, hogy megalapítja a világ máig legnagyobb hatású humanitárius mozgalmát. A Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek ma 192 országban vannak jelen. Irányadó hét alapelvük: emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség.

Az idén 140 éves Magyar Vöröskereszt hazai viszonylatban a kezdetektől fogva kivette a részét a koronavírus-járvány elleni küzdelemből. 2020 februárjától csaknem 900.000 emberen segített valamilyen formában. A vöröskeresztes önkéntesek több mint 75.000 munkaórában támogatták az egészségügyi intézmények munkáját, többek között a mintavételi pontokon és telefonközpontokban, miközben folyamatosak voltak a lakossági élelmiszer- és tisztaságicsomag-osztások az ország minden pontján.

A Magyar Vöröskereszt több mint egy évnyi helytállásért mond köszönetet mindazoknak, akik a járvány kapcsán önzetlenül segítenek. Ahogy az idei világnap központi üzenete is sugallja: „együtt megállíthatatlanok vagyunk”.

Legnépszerűbb cikkek