| 2022. február. 13. | 1 perc olvasás

Gyerekek a net hálójában

Az internet veszélyeiről tartott előadást szülőknek a Soproni Rendőrkapitányság szakembere.

Babelláné Lukács Katalin rendőr őrnagy 2022. február 12-én tartott előadásában azokra a kockázati tényezőkre hívta fel a szülők figyelmét, amik a leggyakrabban merülnek fel a gyerekek internethasználata során.

- Fontosnak tartom, hogy a szülők kontrollálják, irányítsák és segítsék a gyerekeket a kibertérben. Hiába gyorsabbak, ügyesebbek a gyerekek, a következményeket a szülők jobban látják, ezért nekik kell megtanítaniuk azokat a szabályokat, amik elősegítik a biztonságosabb internetezést – mondta el véleményét a szakember.

- A szülöknek többek között azt tudom tanácsolni, hogy az eltiltás, elzárás helyett mutassanak jó példát. Legyenek érdeklődők, próbáljanak meg minél jobban részt venni gyermekeik internetes tevékenységében, például egy közös játékkal. Neveljék tudatosságra, kérjék meg őket, hogy minden netes aktivitásukat megelőzően gondolják át, hogy annak a legrosszabb esetben milyen következményei lehetnek. Csak olyan tartalmakat osszanak meg magukról, amit minden helyzetben fel tudnak vállalni.


fotó: Soproni Rendőrkapitányság

Tanítsák meg nekik, hogy sértő, bántó üzenetre ne reagáljanak azonnal, tiltsák le az ilyen üzenetek küldőjét. Hívják fel a figyelmüket arra, hogy jelszavaikat, belépési kódjaikat még a legjobb barátaik előtt is tartsák titokban. Többek által használt számítógépen mindig inkognitóban böngésszenek és mindig lépjenek ki az alkalmazásból. Valamint azt is mondják el nekik, hogy sokszor álhírek keringenek a neten, nem kell mindent elhinni, amit ott olvasnak, látnak – folytatta az őrnagy.

- A legfontosabb cél, hogy gyermekeink tudatos internetfelhasználók legyenek. Nem a technika tesz képessé azzá, hogy biztonságban legyünk az interneten, hanem a gondolkodás – zárta a szakember.


fotó: Soproni Rendőrkapitányság
Címkék: internet

Legnépszerűbb cikkek